Традиционното литийно шествие, което е важна част от празника Богоявление, ще потегли от катедралния храм „Св.Троица“ в 11 ч на 6 януари. Това съобщи за „Утро“ отец Орлин Янчев, секретар на Русенския митрополит Наум. Преди това в храма ще се извърши празнично богослужение. Шествието с хоругвите ще премине през центъра на града, ще слезе по Дълбокия път на кея и ще спре под хотел „Рига“. Очаква се началото на церемонията на понтона да е в 11.30 ч. След като владиката извърши богоявленски водосвет и отправи благослов към хората, които ще се съберат за големия християнски празник, той ще хвърли осветения кръст в реката. 
От общината, която заедно с Русенска митрополия е организатор на празненството за Йордановден, което повтаря кръщаването на християните в река Йордан, вчера обявиха, че записването на желаещите да скочат за кръста, ще бъде в деня на ритуала. От съображения за сигурност тази година ще има ограничение на броя на смелчаците - те ще бъдат не повече от 12 души. Затова организаторите приканват тези, които искат да скачат в Дунав за кръста, да не чакат последния момент - записването ще продължи до 10 часа на 6 януари. Условието е храбреците да имат навършени 18 години /да си носят лични карти!/, а на място ще им бъде направен медицински преглед. 
Щастливецът, който улови богоявленския кръст във водите на Дунав, ще получи хавлия и парична награда от кмета Пламен Стоилов, подарък и благословия от владиката.