Ученическата ваканция в областта ще продължи до петък включително заради обявената от днес грипна епидемия. Решението бе взето на извънредно заседание на регионалното бюро за борба с острите респираторни заболявания. Причината е, че данните от личните лекари показват рязко увеличение на заболеваемостта от грип за периода 25 декември - 1 януари, която достига до 228.43 на 10 000 души население. Най-много са заразените бебета до 4 години, следвани от възрастовите групи от 5 до 14 и от 15-29 години. 
Настъпващият тази година грип „Хонконг“ идва с около месец по-рано от обичайното. Вирусът засяга основно малките деца и хората над 65-годишна възраст и протича с висока температура, втрисане, болки в мускулите, кашлица и хрема.
Така от днес в лечебните заведения и в детските градини се въвежда противоепидемичен режим на работа. Болните малчугани ще бъдат връщани по домовете си, а заразените служители няма да се допускат до работните им места. Временно се прекратяват детските и женски консултации, спира се поставянето на профилактични имунизации и реимунизации и свижданията в болниците.
Наблюдението на данните продължава всеки ден и при установяване на тенденция за покачване на болните от грип епидемията ще бъде удължена на следващото заседание на бюрото на 9 януари. Учениците обаче тогава ще са на училище, а ако се наложи пак да излязат в грипна ваканция, това ще стане от вторник, 10 януари, уточни директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова.