Министерството на икономиката, промишлеността и търговията на Япония ще поръча софтуер на изкуствен интелект, който да подготвя отговорите на ведомството на парламентарни въпроси, съобщават местни медии.

Смята се, че използването на изкуствен интелект при подготовката на материали и чернови за отговори на въпроси от парламентарната трибуна ще съкрати значително времето за подготовка на персонала. В момента при въпрос от парламента с неговия отговор се занимават сътрудниците на министъра, които работят до малките часове на нощта, а дори и до следващата сутрин.

За да върши работата си изкуственият интелект ще получава определена тема, по която има постъпили въпроси, ще събира материали свързани с нея и ще дава информация от предишни изслушвания в рамките на една година назад. Програмата също ще може да систематизира главните задачи и направления, които да включва отговорът, както и да съставя текстови материали, по които служителите в министерството да работят.

До края на март изкуствения интелект на икономическото ведомство ще е в тестов режим, а след това ще бъде взето решението дали да бъде въведен за постоянно в държавната администрация.