Севернокорейска ракета никога няма да достигне американска земя, увери избраният президент на САЩ Доналд Тръмп в „Туитър“.

Така той отговори на изявленията на севернокорейския лидер за неговата бъдеща междуконтинентална балистична ракета. „Северна Корея заяви, че е на последните етапи от разработването на ядрено оръжие, способно да достигне американската територия“, каза Тръмп в едно от станалите вече традиционни среднощни изявления в „Туинър“. „Това няма да се случи“, изрази своята увереност той. По-рано севернокорейският ръководител Ким Чен Ун обяви, че страната му е на последните етапи преди тестовото изстрелване на междуконтинентална балистична ракета.

„Северна Корея вече е военна сила на Изтока, която дори и най-могъщите от враговете й няма да може да засегне“, подчерта севернокорейският лидер.

През декември Доналд Тръмп увери в „Туитър“, че „САЩ трябва да засилят много своя ядрен капацитет“.

Анализаторите са разделени в мненията си за реалния капацитет на Северна Корея да се сдобие с ядрено оръжие именно защото тя никога досега не е успявала да изстреля успешно междуконтинентална балистична ракета. Всички обаче са единодушни, че Пхенян е осъществил огромен напредък в тази насока, откакто Ким Чен Ун наследи властта от баща си, след неговата смърт през 2011 г.