Както всяка година, 2016-а донесе много възможности за печалби на активните инвеститори и трейдъри по българските и международните борси. Акциите в България, големите европейски борси и в САЩ регистрираха значителни повишения. Суровините, чиито цени бяха паднали до много ниски нива, възстановиха голяма част от загубите си и през миналата година имаха стабилен ръст, като петролът поскъпна с над 50%. В крайна сметка изглежда, че с усилията на централните банки, отрицателните лихви по някои продукти и трилионите напечатани нови пари дефлацията вече е в миналото и заплахата е по-скоро в обратна посока. От което най-печеливш се оказа биткойнът - първата и най-популярна криптовалута, по дефиниция създадена, за да съхранява стойност и в периоди на парична инфлация.
Депозити
 Банковите депозити стават все по-малко атрактивни от година на година. През изтеклата 2016 г. лиxвитe cпaдaxa отново и отново. Пo дaнни нa БHБ cpeднaтa лиxвa пo дeпoзити вече e 0.64%, като намалява с 0.78 процентни пункта спрямо предходната година. Bъпpeки това всеки месец домакинствата внасят по още няколкостотин милиона лева в бaнкитe, кaтo ca пpeдпoчитaни пo-гoлeмитe и тези c вce oщe aтpaктивни лиxви. Средният размер на влоговете нарасна на 5400 лева. През 2015 г. сумата беше 4900 лева.
Като се вземе предвид тенденцията за продължаващ спад на лихвените проценти в Европа и дори отрицателни лихви по някои продукти, депозитите може би няма да спечелят нови почитатали и през тази година. Продуктът обаче гарантира сигурност, каквата липсва при другите финансови инструменти и затова се разглежда от мнозина не като инвестиция, а като подготовка за нея.
Пенсионни фондове
Въпреки че политици от най-високо ниво, синдикалисти и други заинтересовани правят всичко възможно да очернят действащите в момента пенсионни фондове, така че да запълнят временно с парите им някоя бюджетна дупка, те си остават една работеща нискорискова алтернатива. Комисията за финансов надзор дава данни за доходността им през последния двугодишен период на всеки три месеца. Последният отчет от 30 септември показва средна доходност на универсалните пенсионни фондове, където се осигуряват всички родени след 1960 г., от 2.79% - доста над средните лихви по депозити. Още по-добри са резултатите при доброволните фондове, в които хората внасят пари за пенсия по своя инициатива. Поради по-голямата свобода при инвестиране на тези активи, те носят доходност от 3.47% годишно. Допълнителна печалба идва заради ползваните данъчни облекчения, тъй като инвестициите в доброволни пенсионни фондове се признават за разход и с тях може да се намали данъчната основа. Така още с първата вноска доходността е около 7-8% (10% данък - 2-3% встъпителна такса).
Предвид продължаващия спад на лихвите по депозити и държавни облигации в Европа, на пенсионните фондове ще бъде много трудно да постигнат по-добра доходност тази година. Тъй като по дефиниция те инвестират повечето средства в такива смятани за сигурни инструменти, възможностите им са доста ограничени. Процентът влаган в акции не е голям и дори голям бум на фондовите борси няма да покачи доходността с повече от няколко процента. Трябва и да се помни, че това е инвестиция за цял живот и не е изгодно вложенията да се теглят и реинвестират често. Идеята е спестяванията наистина да се трупат за пенсия.
Български акции 
Инвеститорите в български акции вероятно са доволни от отишлата си 2016 г. През последните 12 месеца най-старият ни борсови индекс SOFIX се повиши с над 27%, а ранопретегленият BGTR30 - с 19.70%. Най-зле се представи секторът за недвижими имоти, но и там индексът BGREIT се покачи с 11.3%.
Тазгодишното покачване обаче е предупредителен сигнал за настоящата година, тъй като е отдавна известно, че колебанията в която и да е посока се коригират и пазарът се стреми към дългосрочния си равномерен тренд. Ръст на икономиката (макар и минимален) e налице, което дава добри перспективи на пазара като цяло. Разбира се, ако не се появи някоя поредна криза.
Международни борси
Европейските борси приключиха една доста скучна година, без някакви впечатляващи движения в която и да е от двете посоки. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 регистрира ръст от 0.47%. Като изненада може да се приеме единствено представянето на британският FTSE 100, за който множество експерти предсказваха крах след новината за Brexit. Противно на прогнозите индексът завърши 2016 г. с ръст от 14.4%. Германският DAX се покачи с 6.9%, а френският CAC нарасна с по 4,9%. В по-периферните държави на еврозоната обаче бяха регистрирани понижения. 
Какво ще се случи тази година зависи най-вече от продължението на програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка. Ако тя продължи и се разшири, това ще подхрани още пазара на акции.
В САЩ дългоочакваното повишение на лихвите вече е факт, но отново противно на прогнозите това не се отразява толкова на пазара на акции. Американските индекси покориха нови върхове през 2016 г. - S&P 500 се повиши с 9.5%, а Dow Jones Industrial Average - с 13.4%. Много по-зле бяха пазарите в Азия, след като китайската борса се срина с над 12% и повлече всички останали след себе си.
Суровини
След отчайващите за суровините 2014-2015 г., през миналата година те дадоха глътка въздух на инвеститорите. Цената на златото пречупи тенденцията към спад и се покачи с 8.6%. Среброто скочи двойно  повече - с близо 15.7 на сто. 
Очаквано най-поскъпналата суровина бе петролът, който предходната година се бе смъкнал до нива, доскоро изглеждащи абсолютно немислими. Черното злато от сорта Брент започна 2015 г. на цени около 37 долара за барел, а ги завърши на около 57 долара за барел, отбелязвайки ръст от 52%. 
Годината бе лоша за инвестиращите в зърнени култури, чиито цени се понижиха след рекордните добиви в множество региони. Тази тенденция трудно ще бъде обърната - реколтите се увеличават вследствие на подобрените сортове, торове, препарати за растителна защита и все по-модерна техника за обработване на почвата. А увеличаващите се нива на въглероден двуокис може и да засилват опасенията за бъдещо глобално затопляне, но текущо стимулират растежа на растенията, които по-бързо увеличават своята биомаса.
Биткойн
Първата и най-популярна криптовалута поскъпна през 2016 г. с над 123%, като в първия ден на новата година премина нивото от 1000 долара. Все още не може да се твърди със сигурност, че това е валутата на бъдещето, но очевидно оптимистите, вярващи че това ще стане факт, се множат. С биткойн още не можем да платим покупките си в магазина, най-вероятно това няма да се случи и в близките няколко години, а може би и никога. Но според мнозина експерти той може да се превърне във виртуално злато, средство за съхраняване на стойност, конвертируемо към всякакви други валути. Съдейки по множеството последователи, в идеята има хляб - само за няколко години се появиха над 400 криптовалути, създадени по модела на биткойн и опитващи се да достигнат популярността му (без засега да постигат някакъв по-сериозен успех).