Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на турския му колега Реджеп Ердоган за гибелта на невинни жертви по време на терористичния акт на Нова година в Истанбул.

„Трудно е да си представим по-цинично престъпление от убийството на мирни хора в разгара на новогодишното празненство. Но понятията за човешкия морал за абсолютни чужди на терористите. Нашият общ дълг е да дадем решителен отпор на терористичната агресия“, подчерта в съболезнователната си телеграма Путин.

Атентатът бе извършен в първите часове на Новата година в популярен нощен клуб на европейския бряг на Истанбул, в който е имало около 700 посетители. По последни данни загинали са 30 и са ранени 69 души, от които 16 са чужденци. Все още никой не е поел отговорност за престъплението, но според турските медии касапницата изглежда е дело на групировката „Ислямска държава“, а не на кюрдските терористи. Двамата или тримата терористи (точният им брой още се уточнява) говорили на арабски и викали „Аллах Акбар". Освен това празнуването на Нова година се смята да грях от радикалните ислямисти, докато самите кюрди го празнуват. Пък и кюрдите вземат за мишени силите за сигурност, а не невинни хора.