Русия се надява за успешно гласуване в Съвета за сигурност на ООН, което да укрепи прекратяването на огъня в Сирия, въпреки че дипломатите изразиха съмнение дали документът ще бъде приет бързо и единодушно.

Москва заяви, че иска ООН да участва в мирните преговори между Дамаск и бунтовниците, които ще се проведат в Астана през януари.

Общото примирие е под егидата на Анкара и Москва. Това може да се превърне в повратна точка в конфликта, продължаващ вече 5 години. Споразумението не включва терористични групировки като „Ислямска държава”, а по информация на РИА-Новости групировката "Ахрар аш Шам" обяви, че не признава споразумението.

"Ахрар аш Шам" е част от "Джейш ал Фатх" ("Армия на завоеванието") - коалиция от бойни фракции, образувана през март 2015 г., която се биеше срещу силите на Башар Асад в Северозападна Сирия. В нея е и радикалната ислямистка групировка "Джебхат Фатх аш Шам", която е свързана с "Ал Кайда".

"Час преди прекратяване на огъня на фронтовете беше тихо, с изключение на няколко ракети, изстреляни към град Алепо и две ракети, които паднаха в покрайнините на Дамаск", съобщиха от Сирийския център за правата на човека.