Засечено е нерегламентирано транспортиране на коне. Животните (4 коня, на видима възраст около 6 месеца) са превозвани при абсолютно неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

Животните са превозвани с транспортно средство, което не е предназначено за транспорт на живи животни и са били без никакви документи, както и без идентификационна маркировка.

Проверката е извършена вследствие на засиления контрол, който Българска агенция по безопасност на храните извършва съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, заради влошената епизоотична обстановка в страната и Европа. Целта е да се гарантира безопасността на хранителната верига и недопускането на пренасяне на заразни, както за животните, така и за хората болести, съобщиха от БАБХ.

Законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни - и без ветеринарномедицински паспорт.