„Коледната ваканция за учениците продължава до 4 януари 2017 година! Министерството на образованието и науката напомня, че грипна ваканция се обявява след задължително предписание от Регионалната здравна инспекция в съответния град, според размера на епидемията и ако отсъстват над 30% от учениците“. Това се казва в изрично съобщение на електронната страница на МОН, публикувано вчера следобед. 
Поводът за това напомняне е предложението на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, откъдето поискаха от МОН да обяви още два дни ваканция - 5 и 6 януари да се обявят за неучебни дни и занятията в училищата да започнат на 9 януари. Мотивът на „Подкрепа“ е свързан с бързо множащия се брой на болните деца и ученици, както и заради опасността от „неовладян брой ученически отсъствия“. Предложението на синдикалистите за отрицателно време бе тиражирано в кажи-речи всички български медии и ученици и учители зачакаха със затаен дъх какво ще отговори министерството. 
Решението за това кога да започнат занятията в училищата през януари МОН може да вземе и да обяви дори и на 3 януари, в зависимост от картината с болните от грип, коментира за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Димитър Райнов. При всички случаи новината за едно подобно решение за удължаване на ваканцията ще се разпространи със скоростта на светлината, пошегува се той.   
Реакцията на МОН обаче беше направо светкавична, като се има предвид колко мудно по принцип се задействат държавни ведомства, особено в предпразничните дни. Така блянът за удължена ваканция просъществува само няколко часа. Първият учебен ден след почивката остава 5 януари 2017 г.