След почти две години подготовка плановете за посещението на Чикагската джаз филхармония (Chicago Jazz Philharmonic) в България са във финален стадий, съобщи бившият генерален консул на България в Чикаго Симеон Стоилов, който е помагал по време на своя мандат за организирането на това събитие.
Джаз формацията от Чикаго планира да посети България и да остане в Русе от 20 до 25 март догодина. Музикантите от Чикагската джаз филхармония ще направят партниращ концерт заедно с русенския филхармоничен оркестър и солиста Любомир Денев, който ще представи своята творба „Piano Concerto“. Освен това в  програмата на гостите от Чикаго са предвидени обучителни концерти по музика за български ученици на възраст между 15-18 години и вечерен джаз концерт на Orbert Davist Sexet. 
Според Симеон Стоилов, който е племенник на русенския кмет Пламен Стоилов, планираното посещение на Chicago Jazz Philharmonic на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе е знак за високото признание на престижните чикагски музиканти към културните достойнства на България.