Русе отново изтръпна в 1.21 часа след полунощ вчера, когато Вранча се обади с трус с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер. Това е второто подобно земетресение над 5 бала през годината. Първото беше малко след 2 часа през нощта на 24 септември и отново бе с магнитуд 5.6 по Рихтер.
Вчерашното земетресение бе хоризонтално, продължи около минута и бе ясно усетено не само по високите етажи в Русе. След първото разклащане последва второ, по-леко.
Макар че вълните на труса бяха продължителни и предизвикаха разлюляване на мебели и звън на чаши и чинии в домашните шкафове, паника в Русе нямаше.
Няма и сигнали за разрушения и пострадали, обобщи вчера ситуацията шефът на русенската общинска антикризисна дирекция Спасимир Димитров.
Вранча периодично се обажда от началото на годината, като освен двата най-силни труса са регистрирани още един с магнитуд 4.1 и друг със сила 3.9 по скалата на Рихтер. Останалите са по-слаби и се усещат само от сеизмологичната апаратура. Според специалисти подобни разлюлявания освобождават натрупаните в земната кора напрежения и предотвратяват катастрофални трусове, каквито са разтърсвали Вранча четири пъти през последните близо 8 десетилетия - през 1940, 1977, 1986 и 1990 година. Най-мощно сред тях, с магнитуд 7.7, е това на 10 ноември 1940. Най-болезнено за русенци обаче е бедствието от 4 март 1977 година - 7.4 по Рихтер, при което бяха разрушени над 8500 сгради и загинаха над 1600 души в Румъния и в България. Тогава в Русе и Силистра имаше сериозни поражения, но най-тежка бе обстановката в Свищов, където жертвите са 121.