Залата в Математическата гимназия, където се разполага клубът по роботика, вчера внезапно бе препълнена с ученици - сегашни и бивши, които с удоволствие направиха пауза в зимната си ваканция. Поводът за стълпотворението от хора бе идеята на двама бивши възпитаници на МГ - Георги Тинчев, завършил през 2011 година, и Йордан Христов от випуска година по-късно, които в момента са докторанти в университета в шотландския град Единбург и са решили през тяхната коледна почивка да споделят с учениците своята работа с роботи. 
Георги Тинчев се занимава с роботика, изкуствен интелект и самообучаващи се системи. До момента изследователската му дейност включва главно работа в областта на възприятието на околната среда от роботите. В кръга на неговите интереси влизат също автономната навигация и локализация в предизвикателна околна среда, където няма сгради и трудно се извлича информация. 
Като научихме, че в нашата гимназия вече е създадено ученическо общество, което се интересува от роботи, с Данчо решихме, че може би ще им бъде любопитно какво правим ние, каза за „Утро“ Георги. Той представи роботите NASA Valkyrie, Clearpath Husky и RobotCar, замисълът на които предвижда те да функционират именно в предизвикателна околна среда. 
По принцип роботът, който аз показвам в моята презентация, е предвидено да отиде на Марс, обясни Георги Тинчев. Той показа също и как работи с друг тип роботи, които разполагат с лазерни сензори, представи и други проекти, които разработва заедно със своята научна група в Единбург. 
Йордан Христов, който е първа година докторант в Единбург, демонстрира своята работа в рамките на групата Robust Autonomy and Decisions. Тя се занимава с проблеми като програмиране чрез демонстрация и изпълняване на задачи, в които човек и робот си сътрудничат. Роботите, които представям в моите презентации, не са хуманоиди, но могат да помагат в споделена среда, обясни младежът. Роботът проследява погледа на своя партньор - човека, и предвижда какво се иска от него да извърши. Второто видео на Йордан Христов показа как една споделена комуникация, своеобразен диалог между човек и робот, могат да завършат с приготвена от робота... плодова салата! 
Това за нас е безкрайно интересно, а заедно с това показва и колко много нашите възпитаници ценят началната подготовка, получена в МГ, казаха ръководителката на клуб „Роботика“ Донка Симеонова и нейната колежка Снежана Тодорова. Клубът в МГ вече наброява около 50 деца, които като разбрали какви гости се очакват, без колебание зарязали почивката у дома. Впрочем вчерашната аудитория на двамата докторанти в Единбург се състоеше и от други випускници на гимназията - научили за идеята на Георги и Йордан, заприиждаха и други бивши ученици от МГ, които си бяха дошли за коледните и новогодишни празници от Англия, Германия, Холандия и от София, където учат или работят.