26-годишен куриер е заловен в Сливо поле с 10 000 лева от току-що извършена измама по искане на силистренски криминалисти.
Във вторник на домашния телефон на 88-годишен мъж в Силистра се обадил мъж, който се представил за служител в Криминална полиция и започнал вече поизтъркания театър. Непознатият уведомил дядото, че е набелязан за жертва от телефонни измамници и поискал да съдейства на полицията за залавяне на престъпниците, като даде всичките си пари, които щели да послужат за примамка. Старецът налапал въдицата и с гордост казал, че може да помогне с 10 000 лева, а „криминалистът“ с ловки въпросчета успял да вземе точния адрес на дядото. След това му поръчал да постави сумата в найлонов плик, да го завърже за бравата на портата на двора си и веднага да се прибере вкъщи, защото се очаквала престрелка при задържане на престъпниците.
Дядото изпълнил стриктно указанията, но от любопитство не се прибрал вкъщи, а се скрил в двора, за да види какво ще стане. След малко пред къщата му спрял мерцедес с великотърновски номера, от който най-спокойно излязъл мъж, взел парите и изчезнал с колата, без някой да го гони и да стреля по него.
Чак тогава старецът започнал да се усеща, че вероятно е измамен. След като звъннал в полицията в Силистра и разбрал, че никаква операция не се провежда, дядото описал подробно колата. Криминалистите веднага се обадили на колегите си в Русе за съдействие и в Сливо поле бил изграден контролно-пропускателен пункт. В следобедните часове издирваният мерцедес се появил и при претърсване е открит найлоновият плик с 10 000 лева в него.
Задържаният Е.В. е известен на полицията като автор на множество дребни кражби. На този етап се смята, че дребният бандит е изпълнявал ролята на „муле“ и затова разследването продължава до установяване на истинските измамници, които вероятно са се обадили на стареца от Румъния и е трябвало да вземат парите в Русе.