Два автомобила „Форд Ескорт“ и един „Форд Транзит“ успели да откраднат двама приятели, изпаднали във финансова дупка. За да си решат поне временно проблемите, те предали старите коли за вторични суровини и се снабдили с някой лев. Двамата направиха пред съда пълни самопризнания за стореното и бяха наказани със занижени условни присъди.
Първият „Форд“ попаднал на мушката им на 1 август 2015 година. Набелязали го, защото стоял паркиран от дълго време на ул.“Муткурова“. С ключ за друга кола единият крадец отключил багажника и се промъкнал в купето. Автомобилът обаче нямал акумулатор, затова апашът седнал зад волана на собствения си микробус „Мерцедес Вито“ и изтеглил форда с въже. Впоследствие съучастниците го продали за вторични суровини в Разград.
На 24 ноември вечерта двамата фиксирали „Форд Транзит“, паркиран по ул.“Хан Аспарух“. През нощта го отключили, макар и с ключ от друга кола, тръгнали към Костанденец, след което го издали за скрап в Разград. Единият апаш обаче задържал за себе си натоварените в автомобила 4 гуми с джанти, акумулатор, туба с нафта и други вещи.
Третата им кражба станала на 14 срещу 15 декември, когато по обичайния начин отмъкнали втори „Форд Ескорт“.
Според експертиза откраднатото от двамата възлиза на 6376 лева, а тримата обрани собственици предявиха граждански искове в различни размери с цел апашите да им върнат стойността на отмъкнатото.
На първа инстанция съдът наказа всеки един от тях с по 1 година и 4 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, както и да възстановят на окрадените общо 5068 лева. Решението не е окончателно.