Нов вид робство процъфтява в няколко ферми в Русенско, стана ясно вчера. 
Наши проверки по сигнали показаха, че в тези животновъдни стопанства има пастири, които работят без трудов договор и без да им се плаща, коментира директорката на Инспекцията по труда Ирена Николаева.
Хората, които пасат стада от крави и биволи, обикновено получават покрив над главите си и скромна храна, но нищо повече. Пред нашите инспектори те обаче обясняват, че изобщо не се чувстват като роби, а напротив - те просто живеят там, във фермите, каза Николаева. 
Хората показвали стайчетата, където разполагали с някакво легло и в най-добрия случай с умивалник. 
В повечето случаи пастирите дори били благодарни на собствениците, тъй като разказвали, че са останали без дом и нямало къде да се приютят. Те ги възприемат едва ли не като закрилници и добротворци, които им правят жест, недоумява директорката на ИТ.
„Има дори един драстичен случай - една жена на три пъти за месец и половина се обажда по телефона в инспекцията и плаче, че я държали заключена във фермата. И трите пъти инспекторите отиват на място, намират там една жена, най-вероятно тази, която звъни при нас, но тя отказва да признае обаждането си. Възможно е тя да има и други проблеми, но фактът е налице: жената не е заключена, разказва, че живее там напълно доброволно и е доволна от това“, разказа шефката на ИТ. 
Освен че става дума за явни нарушения на трудовия кодекс, тези ситуации съдържат и много висок риск, коментира Николаева. Хората работят с големи животни, може да се случи злополука, тогава никой няма да бъде в състояние да им помогне, дори и пострадалите да тръгнат да търсят правата си, за които не са помислили, когато безразсъдно се съгласяват на мизерните условия. Нашите инспектори убеждават хората, че в техен интерес да сключат договори, но те показват, че са изпаднали в трудно положение и са доволни от малкото, което получават, добави директорката. 
Един-единствен случай имат засега в ИТ, когато са  успели да убедят двама работещи млади мъже да настояват за договори. Всъщност, оттам тръгнала да се разплита историята с пастирите-роби, установени от инспекцията. Двама младежи, които са отгледани в дом за сираци във Видинско, след като навършили 18 години, започнали да работят в биволовъдна ферма край Видин. Собственикът обаче починал и жена му разпродала добитъка, а младежите в търсене на същия поминък стигнали до Русенско. Първия месец чорбаджията им платил, на втория взел да си прави оглушки, а след още месец-два момчетата напуснали. И подали сигнал в Инспекцията по труда. При проверката експертите от ИТ установили новонаети други двама мъже - тях те убедили да си поискат трудови договори. 
На собствениците на фермата сме съставили два акта от по 2000 лева, заключи Ирена Николаева. Според нея не е изключено да съществуват и други ферми, където да обитават пастири-роби. Обикновено обаче такива стопанства са едва ли не замаскирани - ако не знаеш, че съществуват, няма как да заподозреш, че ги има, коментира тя.