След кончината на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник, който след тежко боледуване се престави в Господа на 26 декември 2016г. митрополитите от Светия Синод се събраха на извънредно заседание.

Св. Синод - пълен състав реши наместник на овдовелия митрополитски престол да бъде Негово Високопреосвещенство Старозгорски митрополит Киприян, който ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата ѝ до каноничното избиране на нов Врачански митрополит, съобщиха от Синода.

Митрополит Киприян в продължение на 15 години е бил викарий епископ на Враца и добре познава делата на епархията.

След заседанието си митрополитите от Светия Синод начело с патриарх Неофит, отпътуваха за Враца, за да участват в опелото и погребението на митрополит Калиник.

Изборите на митрополит съгласно устава на БПЦ преминава в два етапа. При първия избирателите от Врачанска епархия сами ще изберат двама епископи от листата с достоизбираеми епископи, която ще им предложи Светия Синод. На втория етап - т.нар. каноничен избор - митрополитите от Светия Синод с гласоподаване ще изберат от тези двама епископи, събрали повече от половината от гласовете на епархийските избиратели, един, който ще бъде утвърден за нов Врачански митрополит и член на Светия Синод.