Двутомникът с текстове на русенския поет и краевед Веселин Тачев бе представен в навечерието на коледните празници в зала „Култура“ на общинския културен отдел. Приятели и ценители на творчеството на Веселин Тачев се събраха, за да отбележат финала на годината, в началото на която се навършиха 75 години от рождението на поета, а в самия й край - навръх Коледа, станаха 25 години от трагичната кончина на този удивителен човек. Заедно с хора, които добре познаваха Тачев и бяха в кръга на неговите близки приятели и съмишленици - като щръклевчанина Венелин Обретенов, който е бил един от хората най-близко до Тачев години наред, биолога и заклетия природолюбител Еберхард Унджиян, журналистката, която дълги години работи в столичната периодика, Виолета Радева, поетът и преводач Йордан Палежев, поетът железничар Красимир Манев, университетският преподавател и литературен историк и критик Руси Русев, семейството Иван и Живка Иванови. 
Радостно бе, че сред хората, дошли на тази литературна вечер в памет на Веселин Тачев, бяха и
поети и литератори от по-младото поколение, които лично не са познавали автора на „Синята сфера“
но откривайки неговата невероятна дарба, ценят високо творчеството му - като преподавателката във Великотърновския университет Мая Ангелова и Пламен Пенев, и двамата със защитени докторантури в сферата на литературоведските науки. Нещо повече, Мая Ангелова е съставител заедно с Пламен Дойнов от Нов български университет на сборника „Самиздат 1963-1966“ от колекцията „Неиздадените“. В него са включени стихове от Веселин Тачев, Йордан Трендафилов, Иван Цанев, Здравко Кисьов, Димитър Вятовски, Димитър Горсов, Менча Соколова, Владимир Попов. 
Венелин Обретенов, с чието спомоществователство, към което се присъединява и синът на Веселин Тачев, който носи неговото име, донесе двата тома, излезли от печат наскоро. Разговорът в залата започна с припомняне на факта, че издаването на двата тома с документална проза и поезия на Веселин Тачев е заслуга на друг голям приятел на Тачев - известния български поет Иван Цанев
Цанев и Тачев са учили заедно в някогашната Втора гимназия „Баба Тонка“ 
в Русе, години преди тя да стане русенската Математическа. Цанев и Тачев са били двама от най-ярките русенски лирици на 60-те години, които по това време стават известни като „сърдитите млади поети“, направили едно емблематично литературно четене в аулата на тогавашния ВИММЕСС. Последвалата разправа с прекалено свободолюбивите за онези години писатели разпилява групата. Така Иван Цанев заминава за София, където започва да следва руска филология в Софийския университет. А Веселин Тачев остава в Русе - на него не му е позволено да бъде студент, тъй като един донос, услужливо изпратен от родното му село Караисен, докладва на властта, че бащата на Веско е бил... бирник! - следователно, „враг на народа“. 
Приятелството между Иван Цанев и Веселин Тачев остава за цял живот. Остава и след ужасната кончина на Тачев, който на 25 декември 1991 година слага край на живота си, като се хвърля от балкона на жилището си. 
Години наред Иван Цанев събира и подрежда ръкописи на Веско
редактира, преписва от малкото издания, публикували поезия и есета на Тачев. Така в томчето с документална проза влизат пътеписни и краеведски есета, текстове-легенди, репортажно-наблюдателни очерци и портрети на хора, свързани с Щръклево и околностите, където Тачев години наред беше редактор на местната многотиражка, а заедно с това възобновяваше традициите на уникалния селски литературен вестник „Светлоструй“. В прозаичния том влизат също повестта „Синята сфера“ и един от най-красивите и вълнуващи белетристични текстове на Тачев - сказанието за монаха Хрисанд, чиято съдба и всеотдаденост в много отношения напомня за самия Веселин Тачев. 
В томчето с поезия Иван Цанев е включил стихотворения от различни творчески периоди на своя приятел, много от които не са виждали бял свят до този момент. Драматизъм, вътрешно напрежение, многопластовост, предчувствия за обреченост - и заедно с това 
много свеж хумор, деликатна закачка, обиграване на местни диалекти: 
цялостно поетичното томче на Тачев дава представа колко многостранна личност и какъв многоцветен характер е бил самият той. Силно впечатление прави последният раздел в книгата с лирика. Съставителят Иван Цанев си е направил труда грижливо да подбере стихове на поети с посвещения на Веселин Тачев. При това Цанев така е направил подреждането в този раздел, че цикълът представлява силно въздействащ диалог в рими и ритъм на Веско Тачев с неговите приятели. Вечерта в зала „Култура“ този диалог прозвуча реално, като Йордан Палежев, Пламен Пенев и Красимир Манев прочетоха своите стихотворения, посветени на Тачев. 
Всички участници в срещата изразиха адмирациите си към колосалния труд на Иван Цанев: да събере, подреди и обгрижи докрай издаването на двутомника на Веселин Тачев. И така 
да направи духовен паметник на своя приятел и побратим по перо
Това ще бъде изключително ценно и за младите хора, за тези, които не са чували, че е имало такъв чудесен поет, който обаче е органична част от най-доброто от българската литература, каза Мая Ангелова. И увери, че тя ще запознае своите студенти във Великотърновския университет с творчеството на Тачев. 
Предпразничният момент, в който се проведе поетично-паметната вечер, провокира още един литературен жест. Той бе направен към русенските читалища от сдружение „Брод“ и издателя от „Парнас“ Пламен Абаджиев. Читалищните библиотеки могат да попълнят своите фондове с броеве на единственото русенско списание за литература и култура „Брод“, а също и с някои издания, които са представителни за русенската книжовна дейност. Някои читалища вече са си подбрали комплект от предпочитани издания, които са оставени в зала „Култура“ в сградата, където се намира и общинският отдел „Култура“. Други могат тепърва да си изберат заглавие от дарението, което правят сдружение „Брод“ и Абаджиев. Сред книгите има сборници с поезия на русенски лирици, литературно-исторически изследвания, дебютни творби на съвсем млади автори и други, в дарението има и няколко бройки на книгата „Спомен за поета“ - сборник с текстове на приятели и познати за Веселин Тачев. 
А от паметната вечер всеки си тръгна с два тома на Веско Тачев - един от най-красивите и смислени коледни подаръци.