Капитанът на „Дунав“ Диян Димов е един от малкото български футболисти, приключили есенния сезон с участие във всичките 19 мача в Първа лига. Освен че изигра 1710 минути, той бе сред лидерите на тима с 3 гола, една асистенция и много постоянно представяне. Неслучайно Димов попадна в Топ 10 в анкетата на „Утро“ за определяне на спортиста на годината в Русе. След края на сезона той бе любезен да говори за читателите на нашия вестник.

- Дияне, честита Коледа!
- Честита на вашия екип, на нашите фенове, на клубното ръководство, на треньорския щаб, на моите съотборници!
- Какъв е твоят анализ за дебюта на „Дунав“ в елитната дивизия?
- Мисля, че се представихме на доста добро ниво. Изключвам два-три мача - срещу „Пирин“, „Ботев“, първото полувреме срещу „Черно море“ - когато изневерихме на стила си и играта ни не се получи. Факт е, че резервната ни скамейка е късичка, затова и може би изпуснахме някак тези двубои. 
- Как ще коментираш личното си представане?
- Тук думата има само старши треньорът.   
- Вярваше ли, че отборът може да зимува сред първите 6 тима?
- Честно казано, мислех, че ще посрещнем Нова година на седмо-осмо място, като пред нас ще са отборите на „Берое“ и „Ботев“ /Пд/. Все пак това са клубове с традиции, сериозни по принцип финансови възможности и хубава тренировъчна база. Базата при нас например е доста голям проблем, но виждам, че клубното ръководство прави всичко по силите си, за да работи за подобрението й. Много се надявам, че след Нова година ще играем мачовете си на Градския стадион в Русе и че теренът в „Здравец“ ще стане с времето толкова добър, за да тренираме пълноценно на него. 
- След като видяхте колко всъщност дълбоки са водите в Първа лига, смяташ ли, че можете да задържите мястото си в Топ 6?
- Можем и вярвам, че ще удържим тази позиция. Да, „Ботев“ /Пд/, „Берое“ и „Верея“ няма да се предадат, но нашият тим не е по-лош от тях. Твърдя, че сме категорично по-добрият отбор в сравнение с „Верея“. Важното сега е да направим един хубав лагер, подготовката ни да мине на ниво и напролет да играем още по-стабилен футбол.
- Доколко съдиите откраднаха точки от вашия актив?
- Не е моя работа да коментирам реферите, но цяла България видя за какво става дума в мачовете срещу „Верея“, „Черно море“, ЦСКА. Много ми се иска да причисля съдийските грешки като неумишлени, но притеснителното е друго - тенденцията да се правят реверанси върви само в една посока и тя е насочена срещу нас. Специално в мача с ЦСКА можехме да вземем нещо - точка, че и три, ако реферът бе изгонил вратаря Георги Китанов. Съперникът щеше да се изнерви с човек по-малко и не виждах как щеше да ни победи. Надявам се в мачовете си напролет „Дунав“ да не е жертва на съдийски неточности.   
- Как издържа физически в тези тежки 19 мача, особено като се има предвид, че действаш в зона, където се тича най-много?
- Издържах, но истината е, че направихме много добра предсезонна подготовка. Доказателството е и в относително малкото контузии, които споходиха нашия отбор. Това говори за правилно проведена подготовка.
- Така се получи, че в хода на първенството трябваше да играеш в халфовата линия с различни партньори. Какво мислиш за тях?
- С Ивайло Раденцов не се знаем от вчера. Той е добър приятел, човек и футболист. Самир Аясс също чете играта. Аз нямам проблем с никого. Ще играя до тези, които старши треньорът прецени, че трябва да са в халфовата линия.
- Много се говори, че доброто ви представяне се дължи на отличния колектив. Колко този отбор е толкова сплотен, че хубавата приказка за него звучи едва ли не като легенда?
- Вярно е, колективът ни е страхотен. Аз в такъв отбор като атмосфера, както бе през последните 3 години, не бях играл. Да, някои идват, други си отиват, но тези, който дойдат, се адаптират доста бързо и това приобщаване става факт с помощта на всички. Като казвам „колектив“, ще почна с клубното ръководство, ще продължа с футболистите и треньора, а накрая ще завърша с домакина. Всички сме едно цяло. 
- Как като капитан на отбора ще коментираш последните събития около Антон Огнянов?
- Не е моя работа да говоря по темата, но ще кажа, че Антон е добър футболист и бих се радвал, ако остане при нас и помогне на отбора. 
- Какво си пожелаваш в тези празнични дни?
- Пак казвам - много ми се иска да играем пролетните си мачове на Градския стадион в Русе. У дома, както се казва, и стените помагат. Другото и най-хубавото ще е да играем пред колкото се може повече зрители. Не се съмнявам, че ще е така, защото феновете не ни оставиха сами и на мачовете в Разград. Най-голямото ми желание е да се преборим за мястото в Топ 6 и да радваме русенци с още победни двубои.