Десет свои служители, участвали в обезопасяването на цистерните в Хитрино и в разчистването на селото след експлозията, отличи на специална церемония  фирма „Булмаркет“. Наградите връчи управителят Станко Станков.
„Искам да изразя нашата благодарност към тези достойни момчета, рискували живота си при претоварването на цистерните. В продължение на 10 дни те работиха денонощно, като с много труд направиха буквално невъзможното, за да ликвидират последиците от тази катастрофа“, заяви Станков. 
Ръководителят на аварийно-спасителната група инж. Димитър Баев посочи, че макар неговият екип да не е бил в центъра на медийното внимание, всъщност е свършил основната и най-опасна работа по разчистването на района. Като най-трудно предизвикателство той определи тампонирането на счупения фланец на цистерна 7, при който след много борба изтичането било спряно на осмия ден. 
„Всички шпилки и гайки бяха срязани, той се държеше на едни 2 милиметра и ледът, който се беше образувал от постоянния теч на газ, успя да го задържи максимално дълго време, за да могат момчетата да влязат. Буквално с гърди срещу фланеца работиха до момента, в който той беше абсолютно обезопасен да не изпуска газ“, разказа Баев. 
Другият тежък момент бил изправянето на тежките цистерни, прeминало при постоянен риск от падане и ново изтичане на газ. Имало е риск дали при завъртането ще издържи рамото на цистерната, дънните и страничните клапани.
Станко Станков бе категоричен, че това е най-трудният период от създаването на „Булмаркет“ досега, но е решен да защити авторитета на фирмата и своето име от недостойните нападки. 
„След 20 години безупречна работа, за две седмици върху нас се изля такава помия, като 99% от нещата бяха абсолютни измислици. В противовес на това компанията получи подкрепа от всички свои клиенти и партньори и поради това след катастрофата не само нямаме прекратени договори, а обратното - имаме увеличени поръчки за транспорт“, посочи той. И цитира известната мисъл на Чърчил  - „Ако минаваш през ада, не спирай да вървиш“.
Управителят на „Булмаркет“ изрази вярата си, че институциите ше направят всичко за да изяснят причините за катастрофата, за да не се повтаря тя никога повече. Все още се разглеждат много версии - висока скорост, проблеми с жп инфраструктурата, незаключена стрелка, дефектен вагон, обясни той. По изясняването на всички детайли вече работят и наети от фирмата немски експерти. 
След като дари вече 100 000 лева за Хитрино, „Булмаркет“ ще направи още нещо за обезопасяването на жп превозите през селото. За сметка на компанията на гарата ще бъде монтирано устройство, което автоматично да ограничава скоростта на локомотивите, навлизащи в чертите на населеното място. Това ще изключи за в бъдеще възможността за човешка грешка. Оборудването ще бъде поставено обаче само в района на Хитрино, защото снабдяването на гарите с такива устройства е работа на държавната компания „Железопътна инфраструктура“.