Оказа се, че виното е моето призвание и през 2003 година започнах в този бранш. Тогава бях твърде млада, тогава бях все още на 22 години. Аз съм човек, който не консумира алкохол в големи количества и това, с което се занимавам, се оказа за мен нещо много интересно. Виното е не просто продукт – виното е любов, изкуство, това е споделяне с приятели. Виното е нещо, което обединява хората. Така че това е сфера, в която, ако имаш желание и амбиция да се разпростираш, е необятна.

Това каза за БГНЕС Цветелина Николова, главен мениджър на „Катаржина“.

Тя разказа за едно дълго пътуване, което е свързано с магистратура по винен туризъм. Следвам в международен френски институт, който се казва „Международна организация на виното и лозата“ – това е институция, която обединява всички винарски области във всички държави. Програмата е такава, че обикаляш целия свят – около 40 държави и посещаваш всички местни организации, университети, изби. Виждаш реалният бизнес, как хората са създали един продукт, как са създали една история, какви иновации следват, каква е тяхната култура, история. Това е нещо, което е направо необяснимо. През последните две години и половина аз придобих невероятен опит. Имам още една година – 2017 г. и ще завърша. Това е нещо, което ми даде не само сила и амбиция, но ми даде и една посока, в която видях, че виното е много интересен бизнес и сфера, която наистина обединява едни добри хора и хора, които искат да създават не просто бизнес, а хора, които искат да създават история.

Младата жена знае, че човек никога не трябва да казва – „това вино не е хубаво“, той трябва да каже – „това вино не ми е по вкуса“. Защото зад всяко вино стои много любов и много труд, положен от множество хора. Може би и затова хората, които са винопроизводители, са хора с добри сърца. Защото да разказваш за вино не е просто да разкажеш за един продукт. Да презентираш едно вино – ти трябва наистина да обичаш хората и да се вълнуваш от виното, каза Николова.