Екип от геолози от Университета на Рочестър са открили нов вид птица на приблизително 90 милиона години. Те публикуваха откритията си тази седмица в списание Scientific Reports.

Това е една от най-старите птици, откривани някога. Тя е наречена Tingmiatornis Arctica и наподобява кръстоска между голяма чайка и корморан с размах на крилата над 1 метър.

Името на рода Tingmiatornis свободно се превежда като "тези, които летят" от думата "Tingmiat" на езика инуктитут, който се говори в централна и източна канадска Арктика.

Заедно с други фосили от предишни експедиции, новата птицадава по-ясна картина за екосистемата, която е съществувала преди около 93.9 до 89.8 милиона години в канадска Арктика. Тя също представя допълнителни доказателства за глобалното затопляне, което се е случило през този период. Така учените се надяват да предскажат и бъдещето на изменението на климата в наши дни.

Изграждането на историческите архиви помага на изследователите да определят как различните видове и екосистеми са засегнати от изменението на климата. Това им помага и да разберат какво можем да очакваме в бъдеще.

Разглеждайки изкопаеми и седиментни записи, екипът установил, че Tingmiatornis Arctica е живяла във вулканична среда. Това е различна гледна точка към температурите на Арктика.

"Вкаменелостите ни казват как може да изглежда един свят без лед в Арктика", посочва Ричард Боно, който е кандидат за докторска степен в Университета в Рочестър, цитиран от Business Insider.