Учените са открили нов, нехирургичен метод за лечение на рак на простата, базиран на лекарство от океански бактерии, съобщава медицинското издание The Lancet Oncology.

Техниката, известна като съдово-целенасочена фотодинамична терапия (VTP), е станала възможно благодарение на медикамент, наречен WST11, който се извлича от живеещи на дъното на океана бактерии. Тези светлочувствителни организми превръщат фотоните в енергия, а превърнати в лекарствено съединение убиват раковите клетки.

В широко клинично изпитване сред 10 европейски държави, 49% от пациентите в ранен стадий на простатен рак, третирани чрез VTP, са навлезли в пълна ремисия.

„Тези резултати са чудесни новини за мъже с ранен локализиран тумор на простатната жлеза, защото предлагат техника за лечение, без увреждане или премахване на простатата“, посочва водещият автор на проучването Марк Ембертън от Кралския колеж в Лондон. По неговите думи, това е огромен скок за медицината.

Мъжете, диагностицирани с рак на простатата, обикновено се наблюдават чрез редовни тестове, за да се уверят, че болестта не се разпространява. Ако това обаче се случва, пациентите са изправени пред дилема, тъй като традиционните лечения като операция или лъчетерапия могат да причинят еректилни проблеми и инконтиненция през целия живот.

За сравнение, новият метод причинил само краткосрочни пикочните и еректилни проблеми, които са решени в рамките на три месеца.

Процедурата включва инжектиране на WST11 в кръвния поток и вмъкване на оптични влакна в простатната жлеза. Когато оптичните влакна са включени, светлинни лъчи активират лекарството в кръвта на пациента, което го кара да освободи високо енергийни свободни радикали, разрушаващи туморната тъкан. Околните тъкани остават невредими.

Има вариант методът да се пробва и при други видове рак, но преди това изследователите трябва да продължат наблюдението върху пациентите, които се лекуват в момента.