Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп предупреди ООН заради резолюцията за израелските селища, че нещата в световната организация ще бъдат „различни“, след като поеме президентския пост.

В Туитър Тръмп написа: „Що се отнася до ООН, нещата ще бъдат различни след януари 2017 г.“. Той критикува Барак Обама за това, че Вашингтон не е наложил вето срещу резолюцията, съобщи „The Hill“. Реакцията на Тръмп дойде почти веднага, след като Съветът за сигурност на ООН прие реззолюцията, изискваща прекратяване на строителството на израелски селища в окупираните територии. САЩ имат правото да налагат вето на подобни решения. В случая Вашингтон не го направи, въпреки натиска от страна на Тръмп, израелския премиер Бенямин Нетаняху и американски сенатори.

Решението на администрацията на Обама да позволи одобряването на резолюцията е в разрез с отдавна следваната от САЩ политика да защитава Израел от нападки в ООН.

Израелските селища са приемани като нарушаване на човешките права и според някои среди те са пречка за постигане на мир между израелци и палестинци.

“Както САЩ винаги са отстоявали мир между израелците и палестинците ще има само чрез директни преговори между двете страни, а не чрез въвеждане на условия от ООН“, гласи позицията на Тръмп.“Това поставя Израел в много лоша преговорна позиция и е изключително нечестно по отношение на израелците.“