Индивидуална поощрителна награда „Полицай на годината 2016“ връчи вчера Златко Тодоров, началник на кабинета на вътрешния министър Румяна Бъчварова, на инспектор Александър Атанасов Ласков - разузнавач V степен в сектор „Противодействие на общата престъпност“ в Криминална полиция в русенската областна дирекция на МВР. Той е класиран на четвърто място сред всички предложени за награди полицаи в страната за изключително активната му работа по противодействието на телефонни измами.
Александър Ласков постъпва в Криминална полиция през 2015 година, като преди това е началник на РПУ-Ветово. Дългогодишната работа там му дава възможност да опознае покрилите се с мрачна национална слава ветовски майстори на измамните сценарии за измъкване на пари след атаки по телефона. След постъпване в Криминална полиция той бързо установява, че голяма част от тези престъпления се вършат от старите му познайници във Ветово, реагира изключително гъвкаво на всяка нова схема за телефонни измами и предлага най-адекватните решения за ефективно противодействие на постоянно менящата тактика на престъпниците.
Благодарение на усилията му през тази година са задържани голям брой измамници, част от които в съседна Гърция. Този удар е направен през ноември. Установено е, че ветовчанин се сприятелил с грък, който го поканил на гости. Там двамата скроили план как да лъжат гърци за пари, а домакинът подготвя муле, което да отиде и да вземе уговорената сума. След това южният ни съсед започнал да се обажда по телефона на свои сънародници и да прилага ветовското ноу-хау, което проработило без грешка и в южната ни съседка, но измамниците бързо били разкрити и задържани.