След 25-ти декември ще посоча човека, на когото ще възложа съставяне на новия кабинет. Това каза румънският президент Клаус Йоханис и уточни, че му е необходимо време за да проучи предложението на Социалдемократическата партия (СДП), която издигна 52-годишната татарка Севил Шхайде за поста министър-председател на страната. СДП спечели парламентарните избори на 11-ти декември.

"В парламента съществува мнозинство. През следващите дни ще проведе разговори, но самото връчване на мандат ще стане след Рождество Христово", уточни румънският държавен глава

„В следващите дни ще имат разговори и ще взема решение след Коледа”, обяви държавният глава на Румъния Клаус Йоханис, като добави, че е получил „две предложения” за премиер.

Румънските социалдемократи получиха на парламентарните избори 45% от гласовете. Партията и съюзникът й Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ), които вземат малко под 6%, имат нужното мнозинство в следващия парламент.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня се оттегли като потенциален следващ премиер, защото има двегодишна условна присъда за изборни измами, а вместо това лансира министъра на регионалното развитие Севил Шхайде.

52-годишната Шхайде, ако бъде номинирана за следващ премиер, ще е първата жена и първата мюсюлманка, която ще е начело на румънския кабинет. Но фактът, че й липсва опит и прекалената й близост с Драгня накараха опозицията да заяви, че тя е ще пионка на Драгня.

По време на предизборната кампания социалдемократите обещаха да повишат заплатите и пенсиите и да намалят данъците.