Всички сгради в експлоатация ще подлежат на задължително сертифициране за енергийна ефективност, реши Народното събрание. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за енергийната ефективност, с които се разширява обхватът на сградите, подлежащи на задължително сертифициране. Изключение ще се прави за молитвени домове, промишлени и селскостопански сгради.
На задължително обследване и сертифициране ще подлежат и сградите за обществено обслужване в експлоатация с разгъната застроена площ над 250 кв. м Собствениците на нови сгради са длъжни да придобият сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация в срок не по-рано от три и не по-късно от 6 години от датата на въвеждането й в експлоатация, записаха депутатите.
Сертификатът за енергийни характеристики на сграда в експлоатация ще се актуализира при извършването на преустройство, реконструкция, основно обновяване или основен ремонт, когато се обхващат над 25 на сто от площта на външните ограждащи конструкции и елементи на сградата.
С приетите промени в закона са предвидени и по-кратки срокове за извършване на периодични проверки на водогрейни котли. Честотата на инспекциите е на всеки шест, четири или две години и е в зависимост от вида на използваното гориво и инсталираната мощност на водогрейните котли.
Регламентирано е прилагане на изисквания за енергийна ефективност и енергийни спестявания при възлагане на обществени поръчки, както и при закупуването или наемането на сгради от публични възложители от централната администрация за доставка на продукти, свързани с потребление на енергия.