Има забавяне на заплатите в „Топлофикация Русе“, но всички задължения към работниците ще бъдат изплатени до края на годината. Това обеща вчера пред „Утро“ изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев. Той отказа да коментира претенциите на бившия руски собственик, тъй като не разполагал с договора за покупко-продажба и не знаел какви клаузи има записани в него. 
„Плащанията от НЕК към нас си вървят и не знам за никакви прихващания в полза на „Мечел“, каза Желев.
Както „Утро“ писа, работещи в „Топлофикация“ споделят, че за последните два месеца вземат само по половин заплата, ваучъри за храна не се дават от септември и дружеството е в трудно финансово положение. Според Желев обаче тези трудности са още от миналия март, следствие от промените в Закона за енергетиката (според които дружествата от сектора заделят 5% от приходите си за НЕК). 
„През лятото винаги е трудно, тъй като тогава потреблението пада до 10-11 мегавата, но сега Блок 4 вече работи, произвеждаме електричество от кондензационната част, получаваме плащания за него, продаваме и повече топлоенергия. Русенци могат да бъдат спокойни - парно и гореща вода ще има“, каза Желев. Според него в следващите седмици нещата щели полека лека да се оправят. 
При положение, че „Топлофикация Русе“ изпитва финансови трудности и без прихващания по задълженията към „Мечел“, не е ясно обаче как ще се справи, ако те започнат. Тези задължения по стари доставки на въглища възлизаха на 18,8 млн. долара при излизането на руснаците от дружеството и по неофициална информация на „Утро“ и сега на приблизително същото ниво. Изпълнителният директор на русенското дружество не внесе повече яснота, тъй като нямал информация за точната стойност на дълга. Тези 18,8 млн. долара са към 35 млн. лева. Толкова приходи „Топлофикация Русе“ получава за 7-8 месеца.