Малки самолети вече могат законно да излитат, кацат и престояват на първото в страната общинско летище - аеропорта в Щръклево. Това стана възможно, след като съоръжението получи дългоочаквания лиценз за летателна площадка за малки самолети, с което се дава възможност да започне авиационна дейност. Документът за експлоатационна годност на летателната площадка е издаден от транспортното министерство в понеделник. 
За последно летище Русе е използвано през 90-те години на миналия век. Дълги години то бе гражданско и приемаше самолети по редовната линия Русе-София-Русе. След прекратяването на тези полети до 1999 г. е ползвано от военните. Когато полетите за обучение приключват, летището е излязло от списъка на необходимите за армията летища. Самата писта е строена от армията през 1967 г., удължавана е през 80-те години и в момента е със стандартната дължина.
Очаква се аеропортът да се използва активно, тъй като за разлика от други малки летища, пистата е с бетоново покритие и на нея може да се каца целогодишно. Освен това е предвидено и зимно почистване. Към момента са назначени трима компетентни служители, които да кореспондират с командира на полета. 
Инфраструктурата е възстановена, положена е маркировка, почистени са зоните за безопасност и сигурност. В извършените дейности се убедиха и експерти от транспортното министерство, които, преди да издадат удостоверението за летателна площадка, извършиха проверка на място. 
Летателната площадка е летище, което ще се използва от самолети до определено излетно тегло или до определен брой пътници. Основните особености, които разграничават летателна площадка от летището, са свързани с вида, количеството и качеството на услугите, които могат да се извършват в тези съоръжения. На летателната площадка те са много по-малко в сравнение с летищата. Разлика има и в изискванията за безопасност. 
Общината очаква да печели от таксите на кацащите и пребиваващите на летището самолети и така да го развие. В тази връзка от октомври летище Русе вече има и тарифа за ползването му, като се предлагат три услуги. 
Цената на услугата за кацане при излетно тегло на самолет до 3 тона е 30 лева без ДДС и 40 лева за над 3 тона, като се заплащат по 10 лева за всеки тон отгоре. Това е цената за международните полети в работни дни. През почивните дни и на официалните празници тя скача с 25% и става съответно 37 лева до 3 т и 50+12 за тези над 3 т. За вътрешните полети въздухоплавателните средства ще заплащат съответно по 20 и 25 лева в работни дни, а през събота, неделя и на официалните празници - 25 и 30 лева. От заплащане на тази услуга са освободени въздухоплавателни средства, които изпълняват полети за проверка на техническата и летателната им годност, както и за оказване на спешна медицинска помощ.
Паркирането на въздухоплавателни средства до 24 часа ще струва 4 лева, а за 1 час - 50 стотинки. Ако има писмено удостоверение за престой над 24 часа, което да е издадено от кмета, ще се заплаща по 2 лева на денонощие. Такса паркинг не се заплаща при мероприятия, свързани с безопасността и сигурността на полета, поради форсмажорни причини или оказване на спешна медицинска помощ.
Третата услуга, която летище Русе предлага, е издаването на пропуски за лица и моторни превозни средства, като цената за първоначално издаване, както и за подновяване при изтичане на срока на валидност ще е 10 лева без ДДС. 
Тъй като летището е общинско и няма аналог в страната, за изготвяне на предложенията за плащане са използвани тарифите на гражданското въздухоплаване и държавните летища. 
Идеята е съоръжението, което е на стратегическо за града място, да привлече пътнически и товарен трафик, като по този начин Русе се превърне в напълно завършен транспортен център с добра жп инфраструктура, удобни сухопътни връзки, мост над Дунав и пристанище. 
През декември 2014 общината получи летището в Щръклево и така Русе стана първият град с общинско летище в България.                 У