Росен Плевнелиев наруши Конституцията, това не е концерт по желание. Това заяви председателят на АБВ Георги Първанов.

„Плевнелиев след мандат на гафове, грешки, неудачни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията на България. Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да организира служебно правителство. Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание, служебно правителство трябваше да има. Какво отношение ще има към него Радев е друг въпрос. В случая става дума за нарушение на Конституцията”, категоричен бе Георги Първанов.

Според него най-вероятно Плевнелиев го спасява от импийчмънт единствено липсата на време, но той трябва да понесе сериозна морална и политическа, държавническа отговорност.

„Никой не може да се крие във факти, свързани с актуалната вътрешна или международна ситуация. Няма нищо по-естествено в такава ситуация да действаме по правилата на демокрацията, които са заложени в Конституцията. Своеволията на отбора ГЕРБ станаха прекалено много”, подчерта Първанов. Той заяви, че най-логичното в такава ситуация е Плевнелиев да подаде оставка, с което да поеме отговорността за грешната стъпка, която направи.

„Не мога да укорявам Радев за това, че отказа да участва във формална процедура. Той в момента няма правомощията и няма отговорност. Плевнелиев трябваше да има свой вариант за служебен кабинет и да го назначи, а Радев идва на ход след 22 януари, когато може да го критикуваме. До момента е само новоизбран президент”, смята още Първанов.