Аз не чакам добри дни за България. Чака ни студена зима със сибирски студ, но ще говорим след време дали сме били прави или не. За съжаление, когато се случат нещата, тогава оценяваме дали опитите, които сме направили са били полезни или не. Реформаторският блок във вида, в който е единен, ние очакваме добър резултат на предстоящите избори, така че се стягаме за избори.

Това заяви Румен Христов от Реформаторския блок след връщането на мандата на президента Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.

Дадохме всичко от себе си. Работихме 5-6 дни почти денонощно. Няколко пъти постигахме съгласие и бяхме много близко до съставяне на кабинет, но не постигнахме съгласие по програмата, обясни Христов.

Той не посочи имена на тези, които са провалили преговорите, за да не фокусира вниманието върху тях. "Смятам, че трябваше да се направи всичко възможно демократичната общност в България, дясноцентриската общност да продължи да управлява", каза още Христов.

Христов повтори стремежа на Реформаторския блок, за да бъде съставено правителство в този парламент се свежда до запазване стабилността на страната, непоставяне под съмнение на подготовката на председателството на България от 2018 г. и да продължи изпълнението на програмата, която според нас беше добра.

Именно по нея не постигнахме съгласие и споразумение. Христов благодари, че водещият преговорен екип е дал всичко от себе си, за да се случи този мандат. Той благодари и на “Обединени патриоти”, които са се държали изключително отговорно, но независимо от това дали се намират в хипотеза на налично мнозинство в парламента, каквото, според него, има и е налично и днес в парламента, и ако не постигнем договореност по програмата няма смисъл да се съставя правителство.

Относно това, защо отново ги няма лидерите на Реформаторския блок, Христов посочи, че тези които са взели мандата, сега го връщат. "Лидерите на РБ участваха на официалните преговори, които водихме между ГЕРБ, Обединени патриоти и РБ", каза Христов.

За това дали има опасност от разпад на РБ, Христов каза, че по един прозрачен начин пред обществото в парламента са водили преговорите и нищо задкулисно не е имало.

Усилията, които направихме бяха и в името на стабилността на България. Приказките за това, че сме се опитали да забавим процеса, изказани от Корнелия Нинова, не ги приемам. Изборите за следващото Народно събрание могат да бъдат насрочени само след разпускане на парламента. Това не може да стане сега, каза още той.

Попитан за новия политически проект "Да, България", Христов каза: "На всички нови политически проекти пожелавам успех".