Министерството на земеделието е определило 4-те случая на природни бедствия през 2016 година, за които ще бъдат отпуснати държавни помощи за компенсиране на щетите, съобщиха от ведомството. В три от тях овъзмездяване на щетите ще могат да получат и стопани от Русенско. 
Първото неблагоприятно климатично събитие е осланяването, което унищожи голяма част от трайните насаждения в някои региони, между които и нашия. Компенсациите ще се изплатят за напълно пропаднали площи ечемик, рапица, люцерна, кайсии, череши, вишни, ябълки, сливи, праскови, винени и десертни лозя.
Второто събитие са наводненията и преовлажняването на земеделски площи. Щетите ще бъдат изплатени за напълно пропаднали площи с пшеница и лимец, ечемик, царевица за зърно и силаж, рапица, слънчоглед, фасул полски, грах за зърно, соя, кориандър, бял трън, картофи, тикви за семе, дини, ягоди, праскови и череши.
Третото събитие са градушките, засегнали сериозно и нашата област. Обезщетенията ще се изплащат при обработени протоколи за 100% пострадали площи за пшеница, ечемик, царевица за зърно и силаж, просо, рапица, слънчоглед и др.