Русе спечели първото място в категорията „Културно-исторически туризъм“ в първия конкурс на Министерството на туризма. До 24 часа в неделя градът и регионът са предпочетени от 41.74% от гласувалите - близо 3.5 пъти повече от класираните на второ и трето място Стара Загора /13.34%/ и Пловдив /13.05%/.
Във вота за Русе са натежали както градските музеи, така и Басарбовският скален манастир, Ивановските скални църкви, Средновековният град Червен и пещера Орлова чука. Специален принос имат и организираните в Русе през последните години артсъбития в Русе - фестивалът „Аз, градът“, традиционният карнавал по Еньовден, фестивалът на пясъчните фигури по поречието на Дунав и леденият фест на централния площад.
Доста изненадващо обаче Русе отстъпи първенството в категорията „Туристическа дестинация“, в която до петък вечерта водеше убедително с близо 43% от гласовете пред Пловдив /21%/ и колективната кандидатура на Шумен, Преслав и Каспичан /17.30%/.
Дали благодарение на дирижирани финални резултати или на всеобща мобилизация на феновете на Шумен третите във временното класиране завършиха на първо място с 27.40%, а Русе остана втори с 24.96%. Трето място тук отново е за Пловдив с 15.78% от вота.
„За Шумен са гласували хора от цялата страна и чужбина. Хората ни предпочитат пред Русе и Пловдив. Това е невероятен успех“, заяви пред БНР по повод малко неочаквания дори от шуменци успех директорът на Общинското предприятие по туризъм в града Ваня Стоянова.