В Афганистан започна разследване по обвиненията, че вицепрезидента Абдул Рашид Достум отвлякъл и насилил сексуално свой противник.

Западът все по-често отправя критики към Афганистан заради действащата там повсеместна безнаказаност. Достум, бивш водач на военна сила, към чието име с прикачени редица военни престъпления, е обвинен в отвличането на Ахмад Ишчи минали месец по време на традиционната в Афганистан игра бузкаши в северна провинция. Твърди се, че Достум държал пленника си в продължение на пет дена в своя база, където го измъчвал и изнасилвал. Прокуратурата на страната съобщи за началото на независимо и прозрачно разследване на случая.

Ишчи е преминал през медицински прегледи след освобождаването му по-рано този месец.

Достум отрича обвиненията, но въпреки това от неговия кабинет съобщиха, че той ще окаже съдействие на разследващите. Той предпочитал все пак случаят да бъде „решен“ при традиционното посредничество на племенните старейшини, отколкото от съдебните власти. Наблюдатели изразяват съмнение, че правителството в Кабул ще посмее да уволни или да повдигне обвинения срещу Достум.