Това, че сме европейски град на спорта остава в историята. Горд съм, че Русе изпълни своята престижна мисия. Това, което се случи през годината - над 100 събития, над 20 000 участници, над 60 формации от 3 до 80 години, ангажирани с масовия спорт, е само началото. За нас масовият спорт е политика и дългосрочна стратегия. Това каза кметът Пламен Стоилов на официалната церемония по закриване на кампанията „Русе  - европейски град на спорта 2016“. Тя се проведе снощи в зала „Европа“ на Доходното здание, където беше поставено и началото й. 
При откриването на спортната зала на 23 юли 2015 година бе обявено, че Русе печели номинацията за европейски град на спорта. Бяхме щастливи и горди, защото това признание получихме за дългогодишната работа и стратегията в областта на масовия спорт, припомни кметът. Той подчерта и изключително активна работа по инфраструктурата и изграждането на спортни площадки, стрийт фитнес площадки, игрища, салони в училищата и детските градини, което всъщност дава възможност в града да се спортува на открито и закрито. 
Стоилов благодари специално и на Анатоли Илиев, член на управителния съвет на Асоциацията на европейските градове на спорта, който има голямата заслуга общината да прегърне идеята за кандидатурата и отбеляза също, че администрацията никога не е имала толкова силна подкрепа от екипа на спортното министерство. 
Генералният секретар на асоциацията Хуго Алонсу пък похвали Русе, че с реализираните над 100 събития задминава Прага и определи града като спортно съкровище.
Успели сте да обедините общността. Трябва да обучаваме хората да обичат спорта и да спортуват. В края на кампанията знаем, че русенци са по-активни и имат по-голямо желание да спортуват, а това е целта, каза още той. 
Церемонията по закриването на кампанията започна с изпълнение на Габи Йорданова на новия химн на „Дунав“ и бе изпъстрена от богата програма. Сред гостите бяха зам.-министърът на спорта Асен Марков и зам.-кметът на следващия европейски град на спорта Стара Загора Красимира Чахова, която заяви, че летвата е много високо вдигната.