Шестима нелегални от Ирак и Сирия успели да минат нелегално Дунав мост в тайник на софийски микробус, но на румъно-унгарската граница са заловени и върнати в Русе.
Преселниците прекосили границата на 11 декември през нощта. Тайникът в буса бил толкова прецизно направен, че граничните служители в Гюргево въобще не се усъмнили във возилото и го пропуснали. На следващата граница обаче един от арабите кихнал и издал четата.
Тайникът в багажника, който се разпростирал до задната седалка, бил разкрит и от него били извадени четирима иракчани на възраст от 29 до 19 години, 25-годишна сирийка и 15-годишният й брат. Шестимата са върнати в ареста в Русе, бусът е конфискуван в Румъния, а водачът му вече е осъден от тамошните власти за каналджийство.
Вчера Районният съд в Русе осъди 18-годишен иракчанин от групата и сирийката условно на шест месеца затвор с тригодишен изпитателен срок и ги глоби с по 300 лева. Двамата заедно със сирийчето ще бъдат транспортирани до лагера в Елхово. Останалите трима иракчани тепърва ще бъдат съдени.