Разнородни творби, които се основават на четирите елемента - въздух, вода, земя и огън, показва изложбата „Светът на мита и духовността между минало и настояще“. Тя е подредена в Художествената галерия и може да бъде видяна до 15 януари. Автор на експозицията, която се организира от Италианския културен институт, е една от най-оригиналните фигури в съвременната италианска живопис Анджела Окипинти. Творчеството й съчетава история и мит, от които възникват въпроси относно загадките, които са ги характеризирали.
Изложбата представя скулптури и живописните платна, които разказват за духовността, която свързва свещеното с тленното, деня с нощта. Идеята е чрез експозицията да се даде възможност за преоткриване на емблематични исторически места от нашите земи, които по някаква причина са били променени от човешкото присъствие.
Обявен е и фотографски конкурс „Разкажи една различна история“, който да стимулира въображението и креативността на посетителите. Във всяка от залите на галерията ще бъде поставена скулптура, която гостите ще могат да докоснат, да разместят детайлите, да заснемат своята композиция и да я изпратят за участие в конкурса.