Галя Бочева е магистър-фармацевт, управител на аптека „Медик Консулт“ и специалист по клинична фармация. Тази специалност тя е придобила в Мелбърн, Австралия, където е практикувала във водещи болници. Завършила е и курс по хомеопатия към европейската школа по хомеопатия на Боарон в София. 


- Г-жо Бочева, все повече хора предпочитат да се лекуват с препарати на растителна основа и гледат да избягват чисто химичните медикаменти. Смятате ли, че това е завръщане към богатия опит на народната медицина и какво е вашето отношение към нея?
- Няма спор, че живеем във време на изключителен прогрес в медицината - невероятни технологии, високи поколения диагностична и терапевтична апаратура, ефикасни и прецизирани към всяко заболяване лекарства. Но преди да бъде постигнато това ниво, е съществувала друга медицина, която е актуална и до днес. Това е медицината на лечебните растения.
Исторически погледнато, е трудно да се определи откога съществува тя - най-вероятно още от началото на човешката цивилизация. И днес, в съвременното общество,  са популярни китайската народна медицина, индийската Аюрведа, интерес предизвикват знанията на древните египтяни за извличане на активните съставки от лечебните растения, фитотерапиите на персите, на маите, на инките.
В това отношение България заема важно място, защото е страна с дълбоки традиции в областта на билколечението. Забележително е, че си имаме и празник на лечебните билки - Еньовден. Лично аз изпитвам възхищение и дълбоко преклонение пред двама български лечители. Това са Петър Дънов и Петър Димков - мъдри, духовни, осъзнаващи и разглеждащи човешкото здраве и съществуване в различни аспекти и полипространствени измерения. За щастие, голяма част от техния опит е описан и ние сме привилегировани да държим в ръцете си тези знания. Аз съм може би от последното поколение магистър-фармацевти, които имаха възможност практически да приготвят активни извлеци от лечебни растения под формата на отвари, настойки, тинктури в условията на градска и болнична аптека.
- Сега, в сезона на вирусите и настинките, какви природни средства ще препоръчате за справяне с тези болести? 
- Първо и преди всичко, трябва да се погрижим за имунитета си и за това биха помогнали някои лечебни растения. Разбира се, на първо място с най-голяма популярност у нас е чесънът. На активното вещество алицин и неговите производни се дължат и добре изразената му антибактериална, антивирусна и  противогъбична функция. Значителен е ефектът на чесъна върху понижаването на холестерола и високото кръвно налягане, върху регулирането на нивата на кръвната захар. Той е отличен антиоксидант, хепатопротектор и имуномодулатор, използван за профилактика на някои онкологични заболявания. 
Друг натурален продукт, широко използван в България, е прополисът. Той представлява природен  коктейл от витамини - А, В1, В2, плюс микроелементи - калций, цинк, магнезий. Съществуват различни терапевтични форми на прополиса, най-известната от които е клеевата тинктура, подходяща както за профилактика, така и за лечение.
И нека не пренебрегваме така ефикасните отвари, таблетки за смучене и т.н. от лайка, подбел, лечебна ружа, мащерка, салвия за лечение на болно гърло, кашлица и настинки.
- Напоследък нашумя сиропът от черен бъз като имуностимулиращо средство. Какви са неговите свойства?
- Сигурна съм, че много от нас си спомнят от детството този сироп, даже с целите плодчета в него. Неслучайно Петър Димков нарича това растение „най-силната билка на българската народна медицина“. По моя информация досега съществуват над 800 клинични и лабораторни проучвания, изследващи лечебните свойства на черния бъз. Това растение е изключително богато на полифеноли, гликозиди, флавоноиди и др., на които се дължат и лечебните му свойства. Плодчетата му са богати на така наречените антициани, на които се дължи изключителната му антиоксидантна активност, която е около 3-3,5 пъти по-висока от тази на витамин Е. Черният бъз притежава силно изразени антибактериални, антимикотични и антивирусни свойства. Това обяснява  широкото му приложение при респираторни и вирусни заболявания, а също така и като мощен имуностимулатор.
- Все по-голяма популярност придобиват и масленитe извлеци от лечебни растения. Сещам се за маслото от бял трън, който е един от най-силните естествени хепатопротектори. Оправдана ли е тази популярност?
- Напълно, защото извличането на маслата се извършва чрез използване на технологията на студено  пресоване на семената, като така се запазва активността на полезните вещества в растението и в добитото масло. Колкото до белия трън, той е обект на много проучвания и изследвания както в България, така и по света. Информация за това растение датира още от древните медицински текстове на различни цивилизации. Белият трън е богат на алкалоиди, сапонини, смоли и др., но най-ценната му съставка е значителното съдържание на витамин Е, на който се дължи и неговият антиоксидантен ефект, т.е. витамин Е захваща и извежда от тялото тези свободни радикали, които увреждат човешкия организъм. Наистина, това е един от най-добрите хепатопротектори, подходящ при пациенти с увредена чернодробна функция, цироза, вирусни инфекции. Като антиоксидант се използва при някои онкологични заболявания и за минимизиране на страничните ефекти от химиотерапията. Повишава тонуса и е много популярен продукт при спортисти. Отличен имуностимулатор е. Регулира нивата на холестерола и кръвното налягане. Повлиява резистентността към инсулина, което го прави подходящ при болни от диабет. Повлиява също симптомите на менопаузата, подсилва либидото и сексуалната функция при двата пола.
- А за какво се използва маслото от черен кимион, което е сред новите билкови продукти?
- Това е т.нар. „течно злато на фараоните“. Нарича се така, защото е било използвано от династиите на фараоните в Египет предимно като козметика, поддържаща кожата здрава и еластична, но също така и като лек за подобряване на физическото и умственото състояние. Днес съществуват около 450 клинични и лабораторни проучвания за черния кимион. Едно от тях е на лабораторията по имунобиология в Южна Каролина, доказващо ефекта на тази билка както за лечение, така и за превенция на някои онкологични заболявания. Черният кимион съдържа 15 аминокиселини, множество витамини и микроелементи, има високо съдържание на ненаситени мастни киселини, нигелон - природен антихистамин, тимоквинон - противовъзпалително и обезболяващо действие. Билката е имуностимулатор и силен антиоксидант, антихистамин и антиалерген, подходящ за лечение на различни видове алергии, астма и др. Масленият извлек е изключително подходящ при заболявания, свързани със суха, раздразнена, чувствителна и алергична кожа, в това число и атопичен дерматит.
В заключение ще допълня, че днес съществува широка гама продукти с растителен произход и всеки един от тях намира място както в профилактиката, така и в лечението на различни заболявания. Продуктите са достъпни в цялата аптечна мрежа, включително и в аптека „Медик консулт“, предлагани целесъобразно и със съответната професионална консултация.