Делото за обжалване на глобата от 500 000 лева на „Монтюпе“ за неорганизирано /думата е заместител на безразборно - б.р./ изпускане на вредни газове през 108 люка в трето хале вчера приключи в Районен съд, но решението ще стане ясно в средата на идния месец.
Рекордната санкция беше наложена на френската компания след лавина от сигнали за замърсяване на въздуха на 10 и 11 септември. Тогава проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите с термокамери на Гранична полиция установи, че заводът е източник на облаци от вредни емисии.
Липсват доказателства за обгазяване на града на 10 и 11 септември, заяви адвокатът на „Монтюпе“ и поиска да представи писмени частни експертизи от френска мониторингова фирма, от които било видно, че заводът не изпуска неорганизирано вредни вещества през люковете на трето хале. 
Прокурорът по делото посочи, че исканията на адвоката са неоснователни и настоя да не бъдат приети.
Юрисконсултът на РИОСВ подчерта, че тези изследвания са направени на 7 ноември без представител на инспекцията и също поиска да бъдат отхвърлени от съда.
Адвокатът реши да изиграе друг коз и заяви, че Инспекцията по труда не е установила заболяване на работници в завода. Тук отново се намеси прокурорът, който поиска да се представят здравните картони на персонала преди постъпване на работа и след направените изследвания. В негова подкрепа юристът на екоинспекцията припомни, че 10 работници вече имат изменения в кръвните показатели.
В съдебна зала бяха допуснати на разпит двама експерти от работната група, която на 2 ноември е извършила изненадваща проверка в „Монтюпе“ по искане на областния управител Стефко Бурджиев. Проф.Драгомир Янков посочи, че още на паркинга пред завода е усетил миризма на фенолформалдехидна смола, която е вредна за човека. Същата миризма професорът усетил и в някои от халетата, като в трето хале е видял облак мъгла. По думите му миризмата на смола извън завода е била по-силна от тази в халетата. Установено било още, че в това хале няма приток на въздух, което дава възможност в него да се събират вредни вещества. Той обаче се въздържа от категорично становище дали неорганизирано са изпускани вредни емисии. 
Колегата му проф.Денко Бешков каза, че е установил неорганизирано изпускане на емисии през люковете в трето хале, но имал проблем с обонянието и не разбрал дали те са вредни. Според него фенолформалдехидна смола не е вредна, но при висока температура става опасна.
Разпитани бяха и двама независими експерти по околната среда от Франция и Германия. Техните твърдения са, че „Монтюпе“ не изпуска неорганизирано вредни емисии във въздуха и не замърсява Русе.
Предстои да се чуе мнението на съда. Каквото и да е то, отсега изглежда сигурно, че ще бъде обжалвано.