Заради калпавата жп инфраструктура влаковете подскачат по релсите от Русе до Каспичан, включително и в Хитрино. Това каза вчера за „Утро“ Цветелин Колев, мениджър в русенската фирма за ремонт на локомотиви „Експрес сервиз“. Той публикува в свой Фейсбук профил видео клипове, на които се вижда как релсите се огъват и отскачат от тежестта на композицията, а потъващите надолу траверси изплискват кална вода, тъй като в базалтовата подложка под тях има кухини.
Клиповете са от лятото, заснет е участък до нашата база в Образцов чифлик, вагоните са немски, скоростта е в норма. Такова е положението по цялата 9-а линия от Русе до Каспичан. Ние ремонтираме локомотиви и виждаме всеки ден какво се случва - чупят се амортисьори, пантографи (механизмът, който свързва локомотива с електропреносната мрежа) и това е заради сътресенията на ходовата част, обясни жп експертът. 
Той решил да качи клиповете в интернет, тъй като се подразнил от светкавичното заявление от страна на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ още сутринта на трагедията, че в Хитрино всичко по релсите било наред. 
„Кога успяха да ги проверят? Искат да натопят „Булмаркет“ и Станко Станков за всичко, без да поемат и най-малка част от вината“, каза Колев.
Железопътната инфраструктура е в лошо състояние, това споделят неофициално всички превозвачи, но не говорят публично за това, тъй като НКЖИ е монополист и всички зависят от нея. Ние имаме лиценз за превозвач, но почти не го използваме, затова мога да кажа тия неща. Когато влакът подскочи във въздуха, има нулева стабилност. Няма и стабилност в стрелките - това са сложни механизми с подвижни компоненти, които се износват и трябва да се сменят, но това го няма, заяви още мениджърът на „Експрес Сервиз“. 
Според него причините за трагедията в Хитрино най-вероятно са комплексни и се дължат на няколко фактора - висока скорост, недобро техническо състояние на румънския вагон и на жп инфраструктурата. За първите две нямам данни и не мога да взема отношение. Но лошото положение на жп мрежата е факт, каза той.
Вчера русенски жепейци коментираха, че технически проблем по железния път при Образцов чифлик няма и според тях клиповете са манипулирани и дори изобщо не са заснети в посочения район. 
Според разпространено вчера официално становище на Министерството на транспорта, на клиповете се вижда слягане на земната основа на железния път, което най-вероятно е довело до образуване на т.нар. въздушни кухини. По тази причина има неравномерно предаване на натоварването от влаковата композиция към железния път.
„Поради липсата на достатъчен финансов ресурс не всички несъответствия могат да бъдат отстранени веднага. За тази цел е приета практика не само в България, но и в цял свят, в тези участъци да се прави ограничение на скоростта. Тези ограничения се поставят, за да не се допуска възникване на евентуално произшествие. От видяното можем да кажем, че в случая няма липса на елемент/елементи от железния път, което би било предпоставка за възникване на произшествие“, се казва в позицията на транспортното ведомство.