20 състезатели ще спорят за място в Топ 10 в традиционната анкета на вестник „Утро“ в партньорство с община Русе за определяне на спортиста на годината в Русе. Всички номинации, публикувани по-долу по азбучен ред, бяха предоставени от ръководствата на клубовете. Една, тази на каякаря Мирослав Кирчев, беше направена от нас с мотива, че Кирчев беше един от едва тримата състезатели на русенски клубове с участие на игрите в Рио.  
Регламентът е ясен - журналистите, които ще бъдат поканени да гласуват, ще дават 10 точки на първия в листата си, 9 - на втория, 8 - на третия и т.н. С приоритет при гласуването трябва да са представителите на олимпийските спортове, а скалата за оценяването на успехите да върви по оста олимпийски игри - световни първенства - европейски, балкански, държавни първенства. 
И една бележка - категорично ще анулираме екстравагантни листи, плод на фенски пристрастия, лишени от всякаква обективност и реализъм. През миналата година вече имахме неудоволствието да извадим от играта една такава листа. Верен на принципите си за прозрачност, вестник „Утро“ ще публикува предпочетените от журналистите десетки. 
Награждаването, домакин на което по традиция ще бъде община Русе, ще се проведе в края на първата десетдневка на януари. 
НОМИНАЦИИ 2016 ГОДИНА 
 - Ангел Русев, вдигане на тежести, клуб „Русе“- шампион на европейското първенство за кадети до 15 години с европейски рекорд. Държавен шампон. 
- Антон Огнянов, футбол, клуб „Дунав“ - с основна заслуга за промоцията на отбора в елита и много доброто му представяне през есента.
- Борислав Новачков, борба, клуб „Юнак“ - с класиране до 1/8-финалите на олимпийските игри в Рио де Жанейро, шампион на турнира „Дан Колов“, държавен шампион.   
- Вилиян Бъчваров, кану-каяк, клуб „Локомотив“ -вицеевропейски шампион за младежи на двойка каяк със състезател от Пловдив. Със 7 медала от държавните първенства.
- Георги Иванов, борба, клуб „Юнак“ - участник на олимпийските игри в Рио де Жанейро, шампион на турнира „Дан Колов“, държавен шампион. 
- Диян Димов, футбол, клуб „Дунав“ - капитан на отбора, който влезе в Първа лига и се представи на добро ниво през есенния сезон. 
- Кристиян Йорданов, вдигане на тежести, клуб „Русе“ - шампион на европейското първенство за кадети до 15 години в Полша. Държавен шампион.
- Мария Мицова, бадминтон, клуб „Приста“ - шампионка /сингъл/ на международен турнир „Гърция Интернешънъл“, вицешампионка с националния отбор на европейското първенство за жени, трета /сингъл/ на „Унгария Интернешънъл“, първи места на двойкови международни турнири в Унгария, Словакия и Гърция, втори места на двойкови турнири в Чехия и България. 
- Мартин Луков, футбол, клуб „Дунав“ - с основен принос за промоцията на отбора в Първа лига. Луков е в Топ 3 на вратарите в елитната дивизия.  
- Мелек Айнурова, бокс, клуб „Русе“ - бронзова медалистка от европейско първенство за девойки, държавна шампионка.
- Мирослав Будинов, футбол, клуб „Дунав“ - с основна заслуга за завръщането на отбора в елита, голмайстор на тима през есенния сезон в Първа лига. 
- Мирослав Кирчев, кану-каяк, клуб „Дунав“ - участник /единичен каяк/ на олимпийските игри в Рио де Жанейро, шести на европейското първенство /1000 метра/, държавен шампион.
- Михаела Петкова, лека атлетика, СКЛА „Дунав“ - с по 3 златни медала от държавните първенства при девойките младша и старша възраст. За една година подобри на три пъти държавния рекорд при девойките в хвърлянето на копие, с бронзов медал от държавното първенство, участничка на европейското за девойки. 
- Надежда Мей Нгуен, вдигане на тежести, клуб „Русе“ - вицешампионка на европейското първенство за кадетки до 17 години в Полша, 10-а на европейското за жени. Носителка на бронзов медал в изхвърлянето на европейското за девойки до 20 години в Израел, пета в двубоя на това първенство. Държавна шампионка.
- Мартин Симеонов и Светослав Георгиев, акробатика, клуб „Локомотив“ - пети на световното първенство за младежи в Китай, вицешампиони на турнира за Световната купа за мъже в Германия и Италия, първи на международен турнир в Русе, втори на международен турнир в Полша, с 3 държавни титли през годината. 
- Севда Асенова, бокс, клуб „Русе“ - европейска шампионка за жени, държавна шампионка.
- Стелиян Петков, карате киокушин, клуб „Ипон“ - европейски вицешампион за юноши, първи на турнир за Световната купа в Унгария. Държавен шампион. 
- Стилиян Гроздев, вдигане на тежести, клуб „Русе“ - шампион на европейското първенство за младежи до 20 години с нов европейски рекорд, шампион на европейското първенство за кадети до 17 години в Полша. Седми на европейското за мъже, на което подобри континенталния рекорд за тежкоатлети до 17 години. Държавен шампион. 
- Стойка Петрова - бокс, клуб „Русе“ - световна вицешампионка за жени, държавна шампионка. 
- Тодор Събев, карате шотокан, клуб „Динамо“ - световен шампион за мъже от шампионата във Варна, европейски шампион.