ВМРО и АБВ са поредните политически формации, които се обявиха категорично против готвеното увеличение на данък сгради. От АБВ излязоха с декларация, в която посочват, че предложението на кмета Пламен Стоилов за повишаването на данъците с около 70% може да осигури спокойствие на администрацията, но ще утежни живота на русенци. От ВМРО пък разпространиха позицията си с аргументи срещу предложението. От партията посочват, че увеличението на ставките няма да доведе до нарастване на приходите, а до още по-голям процент граждани, непогасяващи своите задължения към общинската хазна. 
Отговорността на общинска администрация пред нашите съграждани се изразява в това да се търсят онези управленски решения, които ще доведат до повишаване на техния жизнен стандарт и превръщането на нашия град в по-добро място за живот, казват от ВМРО, като дават пример с продадените през годините атрактивни общински имоти, които е можело да бъдат постоянен източник на дълготрайни приходи в общинския бюджет. 
И от ВМРО, и от АБВ настояват общинското ръководство да анализира всички резерви и възможности за допълнителни приходи, а не да търси лесното решение с повишаването на данъците.