Ограничението на скоростта на движение в населени места до 50 км/ч не е произволно взето решение, а необходима мярка за по-голяма безопасност. Това е един от изводите, които могат да се направят от досегашните резултати на проект за изследване на предпоставките за катастрофи в градски условия, изпълняван от студенти и преподаватели от Транспортния факултет на Русенския университет с финансиране от фондация „Град на свободния дух“ и от Студентски съвет при Русенския университет.
При скорост от 50 км/час в града не може да бъде опазено дете, което излиза на 26 метра пред автомобила, ударът би бил неизбежен, даде само един пример председателят на академичен клуб „Четири колела“ Димитър Грозев по време на представянето на проекта в Канев център. 
За устойчивостта на един автомобил на пътя влияе неговото тегло, силата на сцепление и радиусът на завоя, каза гл.асистент в катедра „Транспорт“ Павел Стоянов, който заедно с колегата си Иван Белоев е бил пилот на специално подготвен за необходимите тестове „Фолксваген Поло“. Те са проведени на полигона на университета край ДЗС, където са пресъздавани най-различни ситуации.
При тъй наречения лосов тест, при който се правят резки последователни завои и който определя устойчивостта на странично обръщане, е потвърдено, че скоростта до 50 км/ч е безопасна и автомобилът е под контрол. При 80 км/ч обаче много сериозно се унася. А резките завои се налагат често в града, където трябва да се избегнат видени в последния момент дупки, рязко спрели автомобили или пък да се спаси внезапно излязъл на пътя човек. Тестът за стабилност в завои е показал, че при завой с радиус 30 градуса със скорост над 50 км/час колата се унася въпреки направените й подобрения за устойчивост на пътя. Слаломът пък доказал, че при движение с над 50 км/час шофьорът губи стабилния контрол над колата. 
Всичко това показа, че над тази скорост колата е несигурна и затова тя не трябва да се надвишава в града, заключи Стоянов. 
„Много е важно да работим за намаляване на катастрофите и съм радостна, че този проект се реализира от студенти и преподаватели, тъй като около 50% от пътните инциденти стават от висока скорост“, каза ректорът на РУ проф.Велизара Пенчева. 
Думите й бяха подкрепени от старши инспектор Стелиян Станев от КАТ, който даде примери с тежки катастрофи и уточни, че при половината от тях причината е несъобразена с пътните условия скорост.
Ръководителят на катедра „Транспорт“ доц.Асен Асенов пък посочи, че най-важното за предотвратяване катастрофите в града е да се поставят светлинни табла, които да указват температурата на пътя, за да знаят шофьорите дали има замръзване по улиците или не. Това го има в много градове в Европа и по света, защо да го няма и у нас, риторично попита доцентът и помоли общината за съдействие.