Русенският депутат от СДС Румен Христов записа името си в историята, след като вчера получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев в качеството си на кандидат за министър-председател.
Ще опитаме да съставим кабинет, заяви по-рано Реформаторският блок, макар че решението беше постигнато изключително трудно, а според кулоарна информация - и без съгласието на цели партии в блока.
Самият Христов поясни веднага след излизането си от президентството, че премиерското място в евентуалния нов кабинет трябва да бъде обсъдено заедно с РБ и ГЕРБ и е „нормално и естествено лицето, което ще бъде министър-председател, да бъде от ГЕРБ“. 
Запитан с какво ще убедят ГЕРБ и Бойко Борисов да подкрепят кабинет на РБ, тъй като досега ГЕРБ повтори, че този парламент изчерпа възможностите си, Христов отвърна, че от РБ нямали скрит коз, а имали разумни аргументи. „Като говоря за стабилност, България беше остров на стабилност и продължава да е такава. Борисов е човек с опит. Имаше едно добре работещо правителство и не сме били проблем на ЕС. В него имат доверие европейските лидери и България не беше държава, която по някакъв начин е създавала проблеми на ЕС“, заяви зам.-председателят на СДС.