Все още има теч в една от цистерните. Успеем ли да го ограничим, ще имаме добра новина. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хитрино, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Надяваме се времето да не ни попречи, каза вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова. В района духа силен вятър, който затруднява възстановителните дейности на екипите. Бъчварова каза, че се очаква днес в селото да дойде премиерът в оставка Бойко Борисов заедно с шефовете на Строителната камара. „Тук заедно с хората ще видят какви строителни работи трябва да се направят и в какви временни жилища ще бъдат настанени нуждаещите се“, поясни Бъчварова. Според нея днес допълнително ще бъде определено кога ще пуснат хората до домовете им да нахранят животните.

Според Николов тази нощ всичко, което е възможно е извършено. Вятърът действително затруднява. В момента на мястото на инцидента има 12 цистерни, каза той и не конкретизира колко са източени и колко са обработени.

На съседна гара чакат 150-тонни крана на жп инфраструктура, каза транспортният министър в оставка Ивайло Московски. „На Разград чакат 80-тонни гондоли, които след изпразване на цистерните може да бъдат натоварени чрез 150-тонните кранове, които са в наличност. Стискаме палци на екипа на Николов да извършат успешно операциите“, добави Московски.

Николов подчерта, че е рано да се говори кога ще започне операцията по източване на цистерните. Важно е да се вземе правилното, вярното, обмисленото решение, заяви той.