Предупреждение за дисциплинарно уволнение е наложило ръководството на Университетската болница на началника на отделението по трансфузионна хематология д-р Биляна Цветанова заради заразената с малария кръв. Това съобщиха вчера от УМБАЛ след проверките на различни институции по повод смъртта на 80-годишен пациент на 30 ноември в Белодробната болница, на когото по-рано в кардиологията на УМБАЛ е била прелята кръв,  заразена с малариен плазмодий.
Както „Утро“ вчера писа, д-р Цветанова е подала оставка веднага след смъртта на пациента, но тя не е приета от директора на болницата д-р Иван Стоянов. Вместо това и й е наложено дисциплинарното наказание.
Вчера от болницата потвърдиха, че кръвта е взета при кръводарителска акция в Русенския университет след извършен преглед от лекар на УМБАЛ и проведено събеседване между лекаря и кръводарителя, но без да се отчетат данните от декларацията, попълнена от него. Ръководител на екипа, взел кръвта от боледувалия от малария студент от Камерун, е била д-р Цветанова.
Заболяването малария не е причината за смъртта на 80-годишния пациент, посочиха още от УМБАЛ след заключението от проверките на проф.Тодор Кантарджиев -председател на Националения център по заразни и паразитни болести, д-р Николай Андреев - директор на Националния център по транфузионна хематология, Регионалната здравна инспекция и Изпълнителната агенция по лекарствата. Вчера стана ясно още, че наказателното постановление по съставения на д-р Цветанова акт с максимална глоба от 1500 лева още не е излязло. 
„Утро“ потърси за мнение директора на РЗИ д-р Маргарита Николова, но тя каза, че е в отпуск и отказа коментар.