Четири години затвор заслужава да изтърпи 26-годишният студент Кристиян Б., който обрал магазина, в който самият той работел, дегизиран с женска перука и маска за лице. Солидна глоба отнесе и баща му, бивш полицай, който накарал свидетели да лъжат пред разследващите с цел синът му да се сдобие с алиби.
През 2014 година Кристиян работел като продавач в магазин за хранителни стоки в бл.“Ахелой“ на ул.“Плиска“. През септември решил да се облажи за сметка на собствениците на бакалията, като ги обере. За целта си купил перука по интернет, а по неясен за разследването начин разбрал какъв е пин-кодът от алармата на СОТ-системата, както и начинът, по който тя функционира. Така на 2 октомври прибегнал към реализиране на плана си. След като продавачката приключила смяната си, Кристиян успял да отключи вратата на магазина, дегизирал се, отмъкнал оборотните близо 4100 лева, както и ваучери на „Интер лев“ за 2775 лева, след което съвестно включил отново сота и се изпарил.
Още същата вечер студентът звъннал на колежката си, която била дежурна по-рано в магазина, и започнал да й обясява, че пътува от Варна за Русе, като според прокуратурата така младежът искал да я манипулира овреме, че няма нищо общо с обира.
На следващия ден Кристиян вече започнал да гради алиби, като накарал свои познати да кажат на полицаите версии, които изключват възможността именно той да е бил на мястото на престъплението. В задачата се включил и баща му, който уговорил други хора да разкажат как по това време той ремонтирал кола заедно със сина си. Освен на лъжесвидетелстване, Кристиян разчитал и на замаскиране по друг начин на следите си, включително че перуката не била негова, а била поръчана от негова бивша приятелка, с която нямал връзка, тъй като е извън страната. И тъй като била в чужбина, разследващите нямало как да се свържат с нея, за да разберат истината.
Схемата обаче не проработила, а Кристиян бе задържан в ареста на 4 февруари 2016 година. Съдът прецени, че младежът старателно и последователно е планирал обира чрез набавяне на дегизиращи дрехи, избиране на точното време за изпълнение на престъплението и оборудване със средства, които му дали възможност за лесен достъп до магазина. Съдиите обърнаха внимание и че нито един факт не показва, че младежът е имал критично отношение към извършеното от него. Дори непосредствено след престъплението и когато е имало потенциалната опасност да бъде разкрит, упорито и последователно започнал да прави опити да заличи следите си, и то отново по престъпен начин. Затова прецениха, че заслужава 4 години затвор при общ режим.
Наказан бе и баща му, който отнесе 4000 лева глоба. Младият престъпник ще трябва да върне и откраднатите 4072.92 лева на бившите си работодатели. Присъдата може да се обжалва.