Правителството предостави допълнителни средства за преодоляване на последствията от инцидента на територията на община Хитрино на 10 декември.

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика са осигурени до 5 000 000 лв.

С тях чрез фонд „Социална закрила“ ще се финансират целеви социални програми за населението на общината, по предложение на община Хитрино.

Отделно по бюджета на община Хитрино са предвидени 5 млн. лв. за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, включително инфраструктура. Средствата ще се използват за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на общината с цел преодоляване на последиците от инцидента и за предприемане на спешни действия за незабавно възстановяване нормалното функциониране и начина на живот на хората.

Предоставените 10 млн. лв. се осигуряват чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обясни, че 5 млн. лв. още днес ще бъдат заверени по сметката на Хитрино, за да може кметът и общинският съвет да имат средства при първата възможност, която се отдаде за безопасност да започнат действията по разчистване и всичко останало. Другите 5 млн. лв., обясни Борисов, ще отидат в социалното министерство, защото кметът по закон много от дейностите, които трябва да направи, няма право да ги направи. „Затова през фонда и социалното министерство тези 5 млн. лв. веднага ще се разпоредят, като се започне от лекарства, памперси и всичко необходимо, изграждане на разрушените домове”, посочи още Бойко Борисов.

„Паралелно с това разговаряхме с ЕК и към 14.00-15.00 часа тяхно време ще дадат и предполагам, публично изявление. Те ще ни дадат възможност в две от програмите-на транспорта и селските райони да пренасочим пари за инфраструктурата така, че всичко, което има като поражение по жп гари, линии и т.н. да го направим с европейски пари”, заяви Борисов. „А тези пари, които днес ще бъдат гласувани, ще отидат директно за пострадалите хора, включително за тези деца, които са без родители-за всяка една нужда, която има да се посрещне. Това го правим, за да могат кметът и Общинският съвет бързо и гъвкаво през социалното министерство да направят тези разходи”, разясни още премиерът в оставка.