Понеделник, 12 декември, е обявен за Ден на национален траур заради трагедията в Хитрино.

Рано сутринта на 10 декември товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото.

В резултат на инцидента загинаха 8 души и 29 бяха ранени. Жителите на Хитрино се евакуирани, за да бъде осигурена тяхната сигурност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях са настанени при свои близки в региона, а 14 души са в кризисен център в Шумен. Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняват от жандармерията. Хората останали без дом ще получат на първо време еднократна финансова помощ. Изплащането на тази помощ започна от 11 декември и тя е в размер на 325 лева.

Източването на цистерните от дерайлиралия влак ставало бавно. Очаква се целият процес по обезопасяване на района да приключи максимум до 10 дни.

Прокуратурата продължава разследването на инцидента. Разпитани са тримата машинисти. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че е изключително рано да се каже при какви обстоятелства е настъпило транспортното произшествие. Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.