„Булмаркет“ сформира международна комисия с експерти от Германия, Франция и Румъния, които да разследват причините за инцидента в Хитрино, при който влаковата композиция дерайлира и експлодирала цистерна с полипропилен отне осем живота, изпрати 29 в болница и нанесе тежки разрушения. Според управителя на фирмата Станко Станков тя ще има за цел да изясни причините както за катастрофата, така и за взрива, тъй като и около двете има множество неясни и дори загадъчни обстоятелства.
Имаме над десетгодишен опит в жп превозите и досега такива инциденти не са се случвали. Дерайлирането може да е причинено от скоростта, но и от технически проблем с железния път, жп стрелка или вагон. Имало е вече четири инцидента в този участък, за които до момента не е огласявано нищо, каза Станков. Що се отнася до цистерните - това са най-сигурните цистерни по жп мрежата, предвидени да издържат огромни натоварвания. Преди години имаше инцидент с такива на „Топливо“ - паднаха в една пропаст от 100 метра височина и нито се взривиха, нито имаше дори изтичане, посочи управителят на „Булмаркет“. Той заяви, че не изключва версията за саботаж.
Станков отхвърли категорично спекулациите за неясна собственост на фирмата, които усилено се тиражираха от някои медии в последните два дни. Аз съм 100% собственик на „Булмаркет“. На тази кипърска офшорка, която държи „Вектра консулт“, крайният собственик също съм аз, каза Станков. Независимо от резултатите от разследването, без значение дали фирмата се окаже виновна или не, като социално отговорна компания „Булмаркет“ ще подпомогне жителите на Хитрино, заяви още бизнесменът.
В късния следобед вчера от „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД (дъщерното на „Булмаркет“ дружество, извършващо жп превози) разпространиха отворено писмо до медиите, в което се заявява:
„Изразяваме най-искрените си съболезнования към пострадалите и близките на загиналите при трагичния инцидент на железопътна гара Хитрино на 10.12.2016. Разбираем е огромният интерес към случилото се от страна на обществеността. Към настоящия момент разглеждаме няколко работни хипотези.
Наши експерти и независими такива, които ще бъдат привлечени от чужбина, ще работят за пълното изясняване на случая. За нас все още има редица въпроси, на които предстои да бъдат намерени отговори:
- Къде се е случило първоначалното дерайлиране на влаковата композиция и как се е стигнало до този фатален взрив, причинил тази голяма трагедия?
- Изправен ли е бил железният път (стрелките, жп прелезът и др.)?
- Има ли други инциденти, които са се случили на същото място и дали имат сходство със сегашния случай?
- Дали не е възникнал скрит дефект по подвижния състав?
- Независимо от дерайлирането на вагоните, защо се е взривил точно този вагон?
„Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД до момента оказва и ще продължи да оказва пълно съдействие на разследващите органи за изясняването на причините за голямата трагедия. Към настоящия момент е невъзможно да се правят каквито и да било изводи, тъй като постоянно информацията се обогатява от нови факти, включително и нови хипотези“.
Според последната информация от разследването, най-вероятна причина за инцидента е скъсване на композицията между пети и шести вагон, причините за която обаче са още неясни. По неофициални заявления, записите от скоростомера на единия локомотив са показали превишение с около 30 км/ч, но данните от втория още не са снети и тази информация не е потвърдена. Не е ясно и дали именно по-високата скорост е причина за разкъсването на композицията или не. Тримата машинисти са били от най-опитните във фирмата, почивали са един или два дни преди да поемат курса, преминали са всички проверки преди тръгването. И, разбира се, са най-незаинтересовани от всички да влизат с влака в завой с някаква „самоубийствена“ скорост. Въпреки това, още от първите часове на разследването на инцидента най-тиражираната версия е за човешка грешка.

Фирмата изпрати съболезнователно писмо

Съболезнователно писмо до кмета и жителите на село Хитрино изпратиха ръководството и служителите на „Булмаркет рейл карго“ - превозвачът, чиито цистерни причиниха трагедията в селото.
„Причините за инцидента са в процес на изясняване от страна на компетентните органи, които събират доказателства за изясняване на всички факти и обстоятелства от значение за случая, който е изключително комплициран и сложен. „Булмаркет рейл карго“ оказва пълно съдействие на разследващите органи от всякакъв характер във връзка с изясняване на случая“, се казва в писмото.
Съобразно вътрешните правила на дружеството е назначена служебна проверка на цялата документация и действия във връзка със случая, а резултатите ще бъдат предоставени на разследващите органи.
„Дружеството участва с целия си технически и кадрови потенциал, с който разполага в дейностите, насочени по обезопасяване на мястото на инцидента и ограничаване на последиците от него. „Булмаркет рейл карго“ е железопътен превозвач с опит и взискателни стандарти на работа и ще направи всичко необходимо за установяване на причините, предизвикали инцидента“, пише още в писмото.