„Майсторите и строителите не могат да се начудят - как не са паднали тези носещи дървени греди?! Можело е да стане голяма беля!“. Това казва Николай Нанов, представителят на сдружение ЦИОНЕС, което получи за 10 години едната от сградите в двора на Дунавската задруга на улица „Витоша“. Нанов е доволен, че ремонтът, който започна на 10 септември, вече е прехвърлил основния пик. Черната работа на практика е приключила, не без задоволство коментира Нанов. И добавя: „Не ми се мисли какво щеше да стане, ако не бяхме успели да приключим с разкопаването на двора и укрепването на сградата, преди да са започнали сериозните дъждове, снегове и студове“. 
Доскоро дворът беше не просто разкопан, а направо издълбан. Нивото му е свалено с малко повече от метър в сравнение с предишното положение. Това ни позволи да изградим стабилна ВиК канализация с три шахти, която да поема дъждовните води - те преди това се стичали в основите на столетната къща, обяснява Николай Нанов. Изградени са вече и газовата връзка, елвръзката, добавени са още две стъпала към предишното стълбище, отвеждащо от ателиетата на майсторите от задругата към двора. Отлята е бетонна плоча, върху която ще се положи обновената каменна настилка, която ще върне предишния вид на двора. 
Когато влязохме вътре в зданието, направо се ужасихме, разказва Нанов. Оказало се, че почти всички носещи дървени греди, поставени от майсторите преди повече от век и половина, са буквално проядени - от влагата, от времето, от неподдържане. Затова и постройката е била толкова неустойчива - нещо, което са усещали всички, които са се качвали на горния етаж. Разядените от времето греди са свалени и на тяхно място са поставени здрави метални релси, които закрепват носещата конструкция и таваните на първия етаж. Тук ще бъде изложбената зала, в която майсторите от Дунавската задруга ще показват своите творби, тук ще посрещаме и гостуващи изложби, обяснява Николай Нанов. 
На горния етаж тепърва предстои да се укрепят допълнително подовете, където оригиналният гредоред е троен. След това ще се пристъпи и към реставрация на уникалните резбовани тавани. Консултациите със специалист показали, че няма как филигранно изработените от някогашните тревненски майстори рисунки от дърво да се свалят, тъй като има сериозен риск резбованите пана да се разпаднат непоправимо. Затова реставраторите ще работят на място, а не в ателиетата си. Но понеже вече настъпват студовете, най-вероятно засега работата по ремонта и реставрацията ще се зазими и при омекване на времето ще продължи наново.